Wieniec drożdżowy z jabłkami i orzechową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo puszyste ciasto, pachnące orzechami i cynamonem. W sam raz na śniadanie.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1/2 kg mąki
    4 dag świeżych drożdży
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    4 łyżki cukru
    Szczypta soli
    2 żółtka
    1/2 szklanki mleka
    1/4 szklanki oleju
    Kilka kropli olejku waniliowego
    1 duże jabłko
    Jajko do posmarowania wieńca
    Kruszonka
    1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów laskowych
    1 łyżka mąki
    1 łyżka cukru
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1/2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wieniec drożdżowy z jabłkami i orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mleko podgrzać, dodać drożdże, 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, wymieszać i odstawić by drożdże podrosły. Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Potem przełożyć na stolnicę, uformować wałek, podzielić na 14 części. Z każdej utworzyć malutki placuszek. Jabłko obrać, pokroić w kostkę. Na środek każdego placuszka układać kilka kostek jabłek, zlepić, ułożyć w formie do tarty lub innej okrągłej formie jedna obok drugiej. Odstawić do wyrośnięcia. Składniki kruszonki zagnieść. Jajko roztrzepać. Wieniec posmarować jajkiem, posypać kruszonką i piec 30 minut w temp. 180 stopni. Wieniec do spożycia można odrywać kolejne bułeczki lub kroić nożem.

Porady

1.Zamiast jabłek można dodać kawałki czekolady lub rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować