Wieniec drożdżowy z jabłkami i orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mleko podgrzać, dodać drożdże, 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, wymieszać i odstawić by drożdże podrosły. Następnie dodać pozostałe składniki, wyrobić elastyczne ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Potem przełożyć na stolnicę, uformować wałek, podzielić na 14 części. Z każdej utworzyć malutki placuszek. Jabłko obrać, pokroić w kostkę. Na środek każdego placuszka układać kilka kostek jabłek, zlepić, ułożyć w formie do tarty lub innej okrągłej formie jedna obok drugiej. Odstawić do wyrośnięcia. Składniki kruszonki zagnieść. Jajko roztrzepać. Wieniec posmarować jajkiem, posypać kruszonką i piec 30 minut w temp. 180 stopni. Wieniec do spożycia można odrywać kolejne bułeczki lub kroić nożem.
Porady
1.Zamiast jabłek można dodać kawałki czekolady lub rodzynki.
Komentarze