Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, następnie dodać pokrojoną w kostkę margarynę i śmietanę oraz szczyptę soli, szybko zagnieść ciasto które schłodzić w lodówce.
Schłodzone ciasto cienko rozwałkować i pociąć na paseczki około 2 cm szerokości, specjalne foremki do rurek wysmarować margaryną i owinąć je paseczkami z ciasta
2.ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i po wierzchu posmarować białkiem jajka i posypać grubym cukrem, piec około 20 minut w temp. 170st.
3.Po upieczeniu z rurek delikatnie wyjąć foremki i wystudzić.
Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i przestudzić, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, serek rozetrzeć w drugiej misce i po roztarciu połączyć z ubitą śmietaną i na koniec z przestudzoną żelatyną. Krem przełożyć do worka cukierniczego lub specjalnej szprycy i napełnić nim wystudzone rurki
po napełnieniu odstawić do lodówki, aby krem dobrze zastygł.
Komentarze