Rurki z kremem

4.97 (190 ocen)

Przepis na ciasto mam z czasów jak chodziłam do technikum gastronomicznego. Natomiast przepis na krem od mamy. Rurki z tym kremem rozpływają się w ustach.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 40 dag mąki,
    - 1 margaryna,
    - 4 łyżki zimnej wody,
    - 1 łyżka octu,
    - Szczypta soli
    Krem:
    - 3 jajka,
    - 3-4 łyżki cukru,
    - 1 szklanka mleka,
    - 1 cukier waniliowy,
    - 1 kostka masła
Wystaw ocenę:

4.97 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rurki

Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:
    Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i pozostałe składniki. Ciasto zarabiamy i odstawiamy do lodówki na 2 godzi.
    Po tym czasie ciasto wałkujemy tak jak na pierogi. Wycinamy paski i owijamy nimi specjalne foremki do rurek. Jedną połowę ciasta owiniętego o foremkę maczamy w białku i cukrze. Rurki układamy na blaszce i pieczemy około 15 min w 180°C.

    Po upieczeniu i przestudzeniu środek napełniamy kremem.
    Końcówki maczamy w polewie i kokosie.
  • 2. KREM: Mleko gotujemy. Ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Ubite jajka wlewamy na gotujące mleko. Mieszamy i studzimy. Ucieramy masło i powoli dodajemy budyń jajeczny. Najlepiej masę ucierać drewniana pałką, gdyż jest ona bardzo delikatna.
    Rurki nabijam masą za pomocą worka cukierniczego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować