Przepis na ciasto mam z czasów jak chodziłam do technikum gastronomicznego. Natomiast przepis na krem od mamy. Rurki z tym kremem rozpływają się w ustach.
Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy margarynę i pozostałe składniki. Ciasto zarabiamy i odstawiamy do lodówki na 2 godzi.
Po tym czasie ciasto wałkujemy tak jak na pierogi. Wycinamy paski i owijamy nimi specjalne foremki do rurek. Jedną połowę ciasta owiniętego o foremkę maczamy w białku i cukrze. Rurki układamy na blaszce i pieczemy około 15 min w 180°C.
Po upieczeniu i przestudzeniu środek napełniamy kremem.
Końcówki maczamy w polewie i kokosie.
2.KREM: Mleko gotujemy. Ubijamy jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Ubite jajka wlewamy na gotujące mleko. Mieszamy i studzimy. Ucieramy masło i powoli dodajemy budyń jajeczny. Najlepiej masę ucierać drewniana pałką, gdyż jest ona bardzo delikatna.
Rurki nabijam masą za pomocą worka cukierniczego.
Komentarze