Rurki z kremem

  • wyświetlono: 1594 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Pyszne rurki, którym trudno się oprzeć :) Z delikatnym, puszystym kremem, który jestem kremem dość nietypowym - to budyń połączony z ubitą śmietaną kremówką. Krem jest pyszny, warto spróbować :)

alexia

Składniki

Kruche ciasto:

500 g mąki pszennej
250 g masła, zimnego
250 g gęstej, kwaśnej śmietany 18 %

Krem:

600 ml mleka
120 g cukru
60 g mąki pszennej
3 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub opakowanie cukru waniliowego ( 16 g )
500 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej
opcjonalnie - 1 opakowanie zagęstnika do śmietany, tzw. " śmietan - fixu "

Sposób przygotowania przepisu:

Rurki z kremem

  • 1. Kruche ciasto:

    Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać śmietanę i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystkie składniki szybko zagnieść do otrzymania jednolitego ciasta ( w razie potrzeby podsypywać lekko mąką ). Ciasto uformować w kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny ( ciasto musi być dobrze schłodzone ).

    Po tym czasie ciasto podzielić na 3 - 4 części. Każdą część cieniutko rozwałkowywać, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość 1 - 2 mm. Pokroić je w długie pasy o długości około 50 cm i szerokości 1,5 - 2 cm.
  • 2. Metalowe tulejki do rurek posmarować masłem lub margaryną. Wycięte z ciasta paski nawijać na każdą tulejkę w taki sposób, aby kolejne warstwy delikatnie na siebie zachodziły. Nie ma znaczenia czy nawijanie będzie zaczęte od węższej czy od szerszej strony tulejki.

    Rurki z jednej strony obtaczać w cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 200°C, do jasnozłotego koloru.

    Upieczone rurki wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Następnie delikatnie ściągnąć każdą rurkę z tulejki.
  • 3. Krem:

    W garnuszku umieścić cukier i mąkę. Wlać mleko i bardzo dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać. Postawić na palnik i podgrzewać ciągle mieszając. Doprowadzić do zagotowania i ciągle mieszając gotować na małym ogniu przez około 5 minut. Powstały budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce.
  • 4. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Jeżeli konsystencja śmietany nie będzie wystarczająco sztywna można dodać opakowanie " śmietan - fixu ".

    Schłodzony budyń rozmiksować przez chwilę aby nie był zbyt twardy. Do budyniu dodawać ubitą śmietanę, w 3 turach, delikatnie mieszając.
  • 5. Gotowym kremem nadziewać rurki. Najlepiej robić to szprycą lub rękawem cukierniczym z końcówką ( tylką ) przeznaczoną do nadziewania. W przypadku braku szprycy bądź rękawa cukierniczego w zwykłym woreczku foliowym odciąć róg, woreczek napełnić kremem i w taki sposób nabijać rurki.

    Nadziane rurki najlepiej przechowywać w lodówce.

    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekruche ciastośmietana kremówka

Komentarze

Podobne przepisy

Rurki z kremem

Dodane przez: Agnieszka Rec

Rurki z kremem waniliowym

Pyszne rurki nadziane kremem budyniowym.W...

Rurki z kremem.

Dodane przez: Świeca Urszula

Rurki z kremem

Polecam rurki z kremem z zasmażanej...

rurki z kremem

Dodane przez: Aleksandra J

Rurki z kremem

Kruche słodkie rurki z delikatnym...

Rurki z kremem

Dodane przez: katarzyna

Rurki z kremem

cyba kazdy lubi rurki z kremem

rurki z kremem

Dodane przez: PolskaGotuje

Rurki z kremem

Kruche rurki z kremem - podróż...

rurki z kremem

Dodane przez: Maggie79

RURKI z KREMEM KOKOSOWYM

Delikatne i chrupiące rurki na...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE