Rurki z kremem

4.48 (160 ocen)

Pyszne rurki, którym trudno się oprzeć :) Z delikatnym, puszystym kremem, który jestem kremem dość nietypowym - to budyń połączony z ubitą śmietaną kremówką. Krem jest pyszny, warto spróbować :)

Składniki:

  • Kruche ciasto:

    500 g mąki pszennej
    250 g masła, zimnego
    250 g gęstej, kwaśnej śmietany 18 %

    Krem:

    600 ml mleka
    120 g cukru
    60 g mąki pszennej
    3 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub opakowanie cukru waniliowego ( 16 g )
    500 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej
    opcjonalnie - 1 opakowanie zagęstnika do śmietany, tzw. " śmietan - fixu "
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Rurki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruche ciasto:

    Do miski lub na stolnicę przesiać mąkę, dodać śmietanę i pokrojone w kosteczkę zimne masło. Wszystkie składniki szybko zagnieść do otrzymania jednolitego ciasta ( w razie potrzeby podsypywać lekko mąką ). Ciasto uformować w kulę, lekko ją spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na około 2 godziny ( ciasto musi być dobrze schłodzone ).

    Po tym czasie ciasto podzielić na 3 - 4 części. Każdą część cieniutko rozwałkowywać, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto powinno mieć grubość 1 - 2 mm. Pokroić je w długie pasy o długości około 50 cm i szerokości 1,5 - 2 cm.
  • 2. Metalowe tulejki do rurek posmarować masłem lub margaryną. Wycięte z ciasta paski nawijać na każdą tulejkę w taki sposób, aby kolejne warstwy delikatnie na siebie zachodziły. Nie ma znaczenia czy nawijanie będzie zaczęte od węższej czy od szerszej strony tulejki.

    Rurki z jednej strony obtaczać w cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 200°C, do jasnozłotego koloru.

    Upieczone rurki wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Następnie delikatnie ściągnąć każdą rurkę z tulejki.
  • 3. Krem:

    W garnuszku umieścić cukier i mąkę. Wlać mleko i bardzo dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać. Postawić na palnik i podgrzewać ciągle mieszając. Doprowadzić do zagotowania i ciągle mieszając gotować na małym ogniu przez około 5 minut. Powstały budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do wystudzenia, następnie schłodzić w lodówce.
  • 4. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Jeżeli konsystencja śmietany nie będzie wystarczająco sztywna można dodać opakowanie " śmietan - fixu ".

    Schłodzony budyń rozmiksować przez chwilę aby nie był zbyt twardy. Do budyniu dodawać ubitą śmietanę, w 3 turach, delikatnie mieszając.
  • 5. Gotowym kremem nadziewać rurki. Najlepiej robić to szprycą lub rękawem cukierniczym z końcówką ( tylką ) przeznaczoną do nadziewania. W przypadku braku szprycy bądź rękawa cukierniczego w zwykłym woreczku foliowym odciąć róg, woreczek napełnić kremem i w taki sposób nabijać rurki.

    Nadziane rurki najlepiej przechowywać w lodówce.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować