Rurki francuskie z porzeczką

4.5 (175 ocen)

Aby ożywić smak tradycyjnych rurek z kremem warto wzbogacić je o sezonowe owoce. Taki eksperyment nie tylko korzystnie wpłynie na smak, ale i wygląd deserku.

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    • 0,5 szklanki obranych owoców czarnej i czerwonej porzeczki,
    • 250 gram serka mascarpone,
    • 2 żółtka
    Składnik dodatkowy:
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
    Składniki robocze:
    • Jajko do smarowania ciasta,
    • Cukier do posypania rurek,
    • 1 łyżka cukru pudru do kremu
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Rurki

Rurki francuskie z porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podzial ciasta 1. Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na paski o szerokości około 1,5 cm.
  • formowanie 2. Przygotowane paski zawijamy na foremki, formując rurki.
  • przed pieczeniem 3. Uformowane przekładamy na blaszkę. Wierzch rurek smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.
    Blaszkę z uformowanymi ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 15 minut w 190°C. Po upieczeniu z jeszcze ciepłych rurek wyjmujemy foremki. Upieczone rurki studzimy
  • przygotowanie kremu 4. KREM: Porzeczki przepłukujemy i dokładnie osuszamy.
    Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Gotowe, puszyste łączymy z serkiem mascarpone. Po dokładnym połączeniu składników do kremu dodajemy porzeczki. Całość delikatnie łączymy za pomocą łyżki.
  • napełnianie 5. Gotowym kremem z owocami napełniamy wystudzone rurki. Deser schładzamy lub też podajemy od razu po przygotowaniu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Porzeczki Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować