Aby ożywić smak tradycyjnych rurek z kremem warto wzbogacić je o sezonowe owoce. Taki eksperyment nie tylko korzystnie wpłynie na smak, ale i wygląd deserku.
Składniki:
Składniki podstawowe:
• 0,5 szklanki obranych owoców czarnej i czerwonej porzeczki,
• 250 gram serka mascarpone,
• 2 żółtka
Składnik dodatkowy:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
Składniki robocze:
• Jajko do smarowania ciasta,
• Cukier do posypania rurek,
• 1 łyżka cukru pudru do kremu
Rurki francuskie z porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto francuskie rozwijamy. Rozwinięte dzielimy na paski o szerokości około 1,5 cm.
2.Przygotowane paski zawijamy na foremki, formując rurki.
3.Uformowane przekładamy na blaszkę. Wierzch rurek smarujemy jajkiem i posypujemy cukrem.
Blaszkę z uformowanymi ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 15 minut w 190°C. Po upieczeniu z jeszcze ciepłych rurek wyjmujemy foremki. Upieczone rurki studzimy
4.KREM: Porzeczki przepłukujemy i dokładnie osuszamy.
Żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Gotowe, puszyste łączymy z serkiem mascarpone. Po dokładnym połączeniu składników do kremu dodajemy porzeczki. Całość delikatnie łączymy za pomocą łyżki.
5.Gotowym kremem z owocami napełniamy wystudzone rurki. Deser schładzamy lub też podajemy od razu po przygotowaniu
Komentarze