Rurociąg

4.49 (167 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bez pieczenia, które już jakiś czas temu pobiło cały internet. Wystarczy raptem kilka składników aby powstał naprawdę prosty w wykonaniu i smaczny deser.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 budynie śmietankowe (po 40g) bez cukru
    03 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    200 g masła
    4 łyżki cukru pudru
    ok 25 sztuk herbatników kakaowych
    2 opakowania rurek zebra z nadzieniem kakaowym
    Dodatkowo:
    6 łyżek mleka
    1 tabliczka mlecznej czekolady
Wystaw ocenę:

4.49 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rurki Herbaty

Rurociąg - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rurociąg 1. Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy go na wrzące mleko i mieszając gotujemy do momentu uzyskania gęstego budyniu. Przykrywamy folią spożywczą (tak by dotykała wierzchu budyniu) i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ziny budyń. Ucieramy do momentu aż masa będzie gładka.
  • Rurociąg 2. Spód blaszki o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

    Wykładamy kolejno warstwami:
    herbatniki
    połowa masy budyniowej
    rurki (ciasno jedna obok drugiej)
    masa budyniowa
    herbatniki
  • rurociąg 3. W rondelku podgrzewamy mleko. Do ciepłego dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do momentu roztopienia. Gotową polewą ozdabiay wierzch ciasta,

    Ciasto odstawiamy (najlepiej na całą noc) aż herbatniki i rurki nieco zmiękną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Herbatniki Masa budyniowa Mąka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować