Ciasto bez pieczenia, które już jakiś czas temu pobiło cały internet. Wystarczy raptem kilka składników aby powstał naprawdę prosty w wykonaniu i smaczny deser.
1 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
3 budynie śmietankowe (po 40g) bez cukru
03 szklanki mleka
3 łyżki cukru
200 g masła
4 łyżki cukru pudru
ok 25 sztuk herbatników kakaowych
2 opakowania rurek zebra z nadzieniem kakaowym
Dodatkowo:
6 łyżek mleka
1 tabliczka mlecznej czekolady
1.Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozrabiamy proszek budyniowy, wlewamy go na wrzące mleko i mieszając gotujemy do momentu uzyskania gęstego budyniu. Przykrywamy folią spożywczą (tak by dotykała wierzchu budyniu) i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy ziny budyń. Ucieramy do momentu aż masa będzie gładka.
2.Spód blaszki o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Wykładamy kolejno warstwami:
herbatniki
połowa masy budyniowej
rurki (ciasno jedna obok drugiej)
masa budyniowa
herbatniki
3.W rondelku podgrzewamy mleko. Do ciepłego dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do momentu roztopienia. Gotową polewą ozdabiay wierzch ciasta,
Ciasto odstawiamy (najlepiej na całą noc) aż herbatniki i rurki nieco zmiękną.
Komentarze