Rumowo-waniliowa babka w gorzkiej polewie

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Podwójnie aromatyczna baba w gorzkim wdzianku.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - cukier biały: 0.75 szklanki
    - mąka pszenna-ciasto: 2 szklanki
    - jaja kurze świeże: 4 sztuki
    - margaryna do pieczenia: 200 gramów
    - śmietana 18 %-ciasto: 4 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - rum: 50 mililitrów
    - laska wanilii: 1 sztuka
    POLEWA:
    - gorzka czekolada (tabliczka): 200 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rumowo-waniliowa babka w gorzkiej polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem na puch stopniowo dodajemy dodajemy miękką margarynę.Ciągle ucierając wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy śmietanę.Laskę wanilii przecinamy wzdłuż czubkiem noża.Wydrążamy środek z nasionkami i przekładamy do miski z ciastem. Wlewamy rum.
  • 2. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Mieszamy łyżką. Formę smarujemy olejem i wysypujemy tarta bułką. Ostrożnie przelewamy ciasto. Wygładzamy powierzchnię. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp.180 stopni około 50 minut
  • 3. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka.Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewą oblewamy powoli przestudzone ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować