Rumowo-waniliowa babka w gorzkiej polewie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żółtka ucieramy z cukrem na puch stopniowo dodajemy dodajemy miękką margarynę.Ciągle ucierając wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy śmietanę.Laskę wanilii przecinamy wzdłuż czubkiem noża.Wydrążamy środek z nasionkami i przekładamy do miski z ciastem. Wlewamy rum.
2.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Mieszamy łyżką. Formę smarujemy olejem i wysypujemy tarta bułką. Ostrożnie przelewamy ciasto. Wygładzamy powierzchnię. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temp.180 stopni około 50 minut
3.Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka.Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewą oblewamy powoli przestudzone ciasto.
Komentarze