Rulonki z dżemem z suszu

4.5 (175 ocen)

  • 60 min

Szybkie drożdżowe roladki. Wykorzystałam do nich suszone owoce z wigilijnej polewki.

  • 60 min

Składniki:

  • Dżem z owoców z wigilijnej polewki:
    ok. 150-200 g owoców wyłowionych z wigilijnego kompotu z suszu (w tym żurawina, suszone gruszki, jabłka, morele, śliwki)

    Ciasto:
    350 g mąki pszennej
    70 g cukru (ok. 4 łyżki z czubkiem)
    20 g świeżych drożdży
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    szczypta soli
    4 łyżki oleju
    1 duże jajko

    Lukier:
    1/2 szklanki cukru pudru
    2-3 łyżeczki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery Przetwory

Rulonki z dżemem z suszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Dżem z owoców z wigilijnej polewki:
    Owoce przebrać z pestek i ogonków, zmiksować blenderem. Gdyby był rzadki, można odparować go gotując przez kilka minut na patelni.
  • Rulonki z dżemem z suszu 2. Ciasto:
    Do ciepłego (nie gorącego) mleka pokruszyć drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, sól, olej, jajko i mąkę. Wyrobić krótko jednolite ciasto. Wyłożyć na deskę obsypaną mąką, lekko obtoczyć w niej kulę ciasta. Rozwałkować prostokąt o wymiarach ok. 37x26 cm. Wyłożyć ok. 6 czubatych łyżek dżemu, rozsmarować na całej powierzchni. Nożem pokroić na 6 długich pasków. Każdy z nich zwijać w rulon i układać w tortownicy o średnicy 20 cm. Zostawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok.30-35 minut, do zrumienienia wierzchu. Ostudzić.
  • 3. Lukier:
    Do miski wsypać cukier puder, dodać 2 łyżeczki wody, utrzeć łyżeczką. W miarę potrzeby dodawać stopniowo po kilka kropli wody aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji lukru. Polać ostudzone ruloniki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować