Szybkie drożdżowe roladki. Wykorzystałam do nich suszone owoce z wigilijnej polewki.
60 min
Składniki:
Dżem z owoców z wigilijnej polewki:
ok. 150-200 g owoców wyłowionych z wigilijnego kompotu z suszu (w tym żurawina, suszone gruszki, jabłka, morele, śliwki)
Ciasto:
350 g mąki pszennej
70 g cukru (ok. 4 łyżki z czubkiem)
20 g świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
szczypta soli
4 łyżki oleju
1 duże jajko
Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
2-3 łyżeczki wody
Rulonki z dżemem z suszu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Dżem z owoców z wigilijnej polewki:
Owoce przebrać z pestek i ogonków, zmiksować blenderem. Gdyby był rzadki, można odparować go gotując przez kilka minut na patelni.
2.Ciasto:
Do ciepłego (nie gorącego) mleka pokruszyć drożdże, wymieszać do ich rozpuszczenia. Dodać cukier, sól, olej, jajko i mąkę. Wyrobić krótko jednolite ciasto. Wyłożyć na deskę obsypaną mąką, lekko obtoczyć w niej kulę ciasta. Rozwałkować prostokąt o wymiarach ok. 37x26 cm. Wyłożyć ok. 6 czubatych łyżek dżemu, rozsmarować na całej powierzchni. Nożem pokroić na 6 długich pasków. Każdy z nich zwijać w rulon i układać w tortownicy o średnicy 20 cm. Zostawić do lekkiego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec ok.30-35 minut, do zrumienienia wierzchu. Ostudzić.
3.Lukier:
Do miski wsypać cukier puder, dodać 2 łyżeczki wody, utrzeć łyżeczką. W miarę potrzeby dodawać stopniowo po kilka kropli wody aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji lukru. Polać ostudzone ruloniki.
Komentarze