"Różowe" kluski śląskie

4.49 (159 ocen)

Świetny dodatek do obiadu

Składniki:

  • 600g ugotowanych ziemniaków,
    400g mrożonego puree z buraków,
    2 łyżeczki soku z cytryny,
    szczypta cukru,
    2 jajka,
    mąka ziemniaczana,
    sól,
    2 łyżki oleju.
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Kluski

"różowe" kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj puree i smaż na wolnym ogniu parę minut. Wlej sok z cytryny i cukier.
  • 2. Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Włóż do miski i dodaj buraki. Wygładź. Podziel masę na 4 części. Jedną wyciągnij i w jej miejsce wsyp mąkę tak aby była równo z ziemniakami. Wbij jajka i wyrób jednolitą masę.
  • 3. Ciasto podziel na części. Na dłoni uformuj niewielkie kluski. Palcem zrób dziurkę. Gotuj w osolonym wrzątku około 5 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować