Kluski śląskie

5 (189 ocen)

Najlepsze kluski śląskie

Składniki:

  • - 1 kg ziemniaków
    - 1 łyżka masła
    - 1 jajko
    - mąka ziemniaczana ok 1 szklanki zależne od ziemniaków
    - sól
Wystaw ocenę:

5 (189 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Ziemniaki ugotować z solą odcedzić chwilę odparować dodać masło zmiksować mikserem na gładką masę
  • 2. Ziemniaki przełożyć do miski co chwilę przemieszać aby ostygły i nie zrobiły się grudki Do prawie zimnych ziemniaków dodać sól jajko i mąkę zagnieść i wyrobić kluski( Ilość mąki dużo zależy od ziemniaków nieraz trzeba jej więcej dodać )
    Kluski wrzucić na wrzątek gotować do wypłynięcia przelać zimną wodą do zahartowania i przemieszać łyżką zostawić jeszcze chwilkę parzyć
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować