Rozmarynowa roladka z polędwiczki wieprzowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czyścimy polędwiczkę z błon i rozklepujemy cienko na możliwie jak największego sznycla.
2.Przesmażamy farsz na maśle tj. czosnek i cebulkę posiekaną drobno, aż się delikatnie zeszkli, dodajemy później umyte kurki, smażymy, dodajemy przyprawy, natkę i wino białe - redukujemy i studzimy.
3.Farsz rozkładamy na polędwiczkę i zwijamy jak zrazy. Smażymy delikatnie z każdej strony po czym wrzucamy do pieca na ok 15-20 min w temp. 180 stopni na papierze do pieczenia.
4.Rozgotowujemy delikatnie kaszę pęczak, po jej przestudzeniu mieszamy ją z kawałkami koziego sera, przyprawami i rozmarynem.
5.Zawijamy kaszę z serem w sparzony wcześniej liść kapusty włoskiej, z której pozbyliśmy się twardych włókien. Smażymy na sklarowanym maśle z dodatkiem czosnku i delikatnie zapiekamy w piecu.
6.Przygotowany wcześniej sos pieczeniowy łączymy z odrobiną octu balsamicznego i przyprawami, nie zapominając o cukrze. Wykańczamy sos masłem.
Komentarze