Kotlety z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami

4.5 (173 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polędwiczkę wieprzową głównie piekę, jednak od czasu do czasu przygotowuję z niej kotleciki. Małe, zgrabne, na 3 kęsy z dodatkiem smażonych na maśle pieczarek. Polędwiczka w tym wydaniu idealnie smakuje z gotowanymi ziemniakami lub kopytkami.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa ( ok.700g)
    sól,pieprz
    mąka do panierowania
    olej lub smalec do smażenia
    1 duża cebula
    500g.małych pieczarek
    sól,pieprz
    2 łyżki masła klarowanego
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Kotlety z polędwiczki wieprzowej z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę umyć osuszyć, oczyścić z błonek.
    Mięso pokroić w dwu cm. plastry, rozbić delikatnie dłonią.
    Każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące pszennej.
    Na rozgrzanym oleju/smalcu smażyć rumiane kotlety z obu stron.
    Odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  • 2. Cebulę posiekać drobno,obrane pieczarki pokroić w ćwiartki.
    Na oddzielnej patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać pieczarki.
    Dusić do odparowania płynu, doprawić solą i pieprzem.
  • 3. Polędwiczkę podawać ułożoną na pieczarkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwica wieprzowa Wieprzowina Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować