Rozgrzewający rosół ze swojskiej gęsi i podudzi kurczaka

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Macie ochotę na rozgrzewający rosół idealny na przeziębienie ? Najlepszy jest oczywiście z mięsa swojskich gęsi czy kaczek, ale jeżeli ktoś nie ma dostępu do wiejskiego mięsa może być również kupne.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg porcji z gęsi i kaczki,

    600 g podudzi kurczaka,

    1,5 marchwi 250 g,

    2 małe korzenie pietruszki,

    1 kawałek pora,

    kawałek korzenia selera,

    5 ziarenek ziela angielskiego,

    2 małe liście laurowe,

    2 łyżki suszonej włoszczyzny,

    1 mała cebula,

    1 duży ząbek czosnku,

    2,5 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

    2 kostki magii 4 g każda,

    1 mały pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rozgrzewający rosół ze swojskiej gęsi i podudzi kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rosół 1. Do garnka wlać dwa litry wody dodać porcje kaczki oraz gęsi ( u mnie z kaczki kuper a z gęsi korpus i żebra razem wszystkiego kilogram ). Całość zagotować zmniejszyć ogień jeśli są szumowiny zebrać je, następnie dodać marchew wkrojoną dowolnie, korzenie pietruszki, korzeń selera i por jeśli dłuższy przekroić na pół. Całość gotować na bardzo wolnym ogniu przez co najmniej dwie godziny, w trakcie gotowania wsypać suszoną włoszczyznę dla lepszego zapachu rosołu.
  • rosół 2. Jak gotujące się na bardzo wolnym ogniu mięso z warzywami jest już miękkie wtedy dodać podudzia z kurczaka i nadal gotować na bardzo wolnym ogniu tak aby tylko rosół się pyrkotał, w trakcie dodając ziela angielskie oraz liście laurowe i przyprawę uniwersalną z kostkami magii. Gdy mięso z dodanego kurczaka jest miękkie dodać cebulę opaloną oraz ząbek czosnku pokrojony na części nadal gotując.
  • rosół 3. Do gotującego się rosołu gdy już wszystko miękkie wkroić natkę pietruszki i lekko zagotować. Rosół aby wyszedł aromatyczny i klarowny nie mętny powinien się gotować na bardzo wolnym ogniu przez co najmniej trzy godziny. Ugotowany zdjąć z ognia, ja zawsze gotuję rosół pod pół nakrytą pokrywką.
  • rosół 4. Ugotowany aromatyczny, tłuściutki rosół z dodatkiem czosnku jest idealny na teraz odbywający się czas przeziębień. Rosół można zajadać z makaronem, ziemniakami czy kto z czym lubi słyszałam nawet o tym że jadają ludzie z kaszą jęczmienną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować