Danie jednogarnkowe z soczewicą

4.5 (147 ocen)

  • 40 min

Danie jednogarnkowe z soczewicą, fasolką szparagową i ziemniakami to wartościowe menu na obiad lub kolację.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy
    2 duże ziemniaki
    10 dag fasolki szparagowej mrożonej
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka mąki z ciecierzycy
    sól
    pieprz
    zioła prowansalskie
    gałka muszkatołowa
    ziele angielskie
    liść laurowy
    kurkuma
    koperek
    smalec
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Danie jednogarnkowe z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu, dodać zmiażdżony czosnek i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po chwili dolać wody, dodać przyprawy i dusić, aż ziemniaki zmiękną.
  • 2. Soczewicę zalać 2 szklankami wody, posolić i ugotować do miękkości.
  • 3. Do ziemniaków dodać przecier pomidorowy oraz fasolkę szparagową. W 1/2 szklance wody rozprowadzić mąkę z ciecierzycy i połączyć z daniem. Zagotować. Na końcu dodać soczewicę i koperek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować