Czekoladowe serce z amarantusową gruszką i rozgrzewającymi truskawkami

  • wyświetlono: 299 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

To mój pomysł na przepyszny walentynkowy deser - mini torcik, ktory rozgrzeje serce zakochanej osoby. Truskawki, czekolada, imbir, gruszka, cynamon, miód - to afrodyzjaki.

rozaroza

Składniki

CZEKOLADOWE SERCE (składniki na dwa takie serca):
40 g czekolady mlecznej
25 g masła
1 jajko
15 g mąki pszennej
25 g cukru pudru

NADZIENIE - GRUSZKOWE SERCE (składniki na dwa takie serca):
1 świeża gruszka
2 łyżki poppingu-czyli ekspandowanych nasion amarantusa*
2 płaskie łyżeczki płynnego miodu
2 łyżeczki słoneczniku
2/3 łyżeczki cynamonu

SOS TRUSKAWKOWY:
150 gram odmrożonych truskawek razem z sokiem
2 szczypty suszonego imbiru
pól łyzeczki soku z cytryny

masło do natłuszczenia foremki serce
bułka tarta do wysypania foremki serce

Sposób przygotowania przepisu:

Czekoladowe serce z amarantusową gruszką i rozgrzewającymi truskawkami

  • 1. Do miski wbijamy jajko, wsypujemy mąkę, cukier puder i dokładnie mieszamy.
  • ciasto w foremce serce2. Na parze lub w kąpieli wodnej topimy czekoladę z masłem, cały czas mieszając, by się dokładnie połączyły. Lekko studzimy.
    Roztopione masło z czekoladą wlewamy do miski z wymieszanym jakiem, mąką i cukrem - miksujemy na jednolitą masę, którą dzielimy na dwie części (aby upiec dwa osobne serca). Masę przelewamy do natłuszczonej masłem i wysypanej tartą bułką małej foremki serce (o wielkości około 13-14 cm).
  • pieczemy3. Pieczemy ok. 15-20 minut w 220 stopniach do suchego patyczka.
    Studzimy. Ciasto wyjmujemy z foremki. Pieczemy drugie serce (chyba, że mamy dwie takie foremki, to pieczemy wcześniej jednoczesnie dwa serca).
  • wykrawamy w sercu serce4. Mniejszą foremką serce wykrawamy w czekoladowym sercu serduszko, tak by spód torcika pozostał.
  • obieramy gruszke5. Gruszkę obieramy i kroimy na pół.
  • gruszkowe serce6. Tą samą foremką, którą wykrawaliśmy w czekoladowym sercu serce, wykrawamy teraz w gruszce serce.
  • wydrążamy gruszkowe serce7. Gruszkowe serce wydrążamy, by je nadziać. Skrapiamy sokiem z cytryny.
  • nadzienie do gruszki serce8. Nadzienie do gruszkowego serca: w miseczce mieszamy popping, słonecznik, cynamon i miód.
  • nadziewamy serce gruszkowe9. Przygotowanym nadzieniem nadziewamy gruszkowe serce. Pieczemy około 15 minut w 200 stopniach.
  • upieczone serce gruszkowe w sercu czekoladowym10. Po upieczeniu gruszkowego serca - wkładamy je ciepłe do serca czekoladowego.
  • serduszko na pół11. Odmrożone truskawki miksujemy na mus, dodajemy imbiru i podgrzewamy. Ciepłym sosikiem truskawkowym polewamy wokół nasze serca.
  • na pół12. Torcik możemy przekroić też na pół.

Porady

*Popping (czyli ekspandowane nasiona amarantusa) jest do kupienia w różnych sklepach (większych lub tych ze zdrową żywnością). Ja kupuję akurat w sklepiku zielarskim. Amarantus jest produktem bezglutenowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciedania_dla_urodyimbircynamonTruskawkiczekoladaDeserwalentynkigruszkasercemiłośćdla zakochanychrozgrzewającysłodkie_walentynkimini serduszkomini torcik

Komentarze

Podobne przepisy

image-1ub1198

Dodane przez: megs88

Bezglutenowe placuszki amarantusowe z bananem

Przedstawiam zatem najprostszą...

Czekoladowe serca z kaszy manny

Dodane przez: adamonika

Czekoladowe serca z kaszy manny

Dla amatorów kaszy manny i czekolady....

image-0d99cpv

Dodane przez: viki2903

CZEKOLADOWY PUDDING CHIA z TRUSKAWKAMI i...

Pudding z chia można robić z jogurtu,...

czekoaldowe serca

Dodane przez: aczp1

Czekoladowe serca z malinami i bitą śmietaną

Prostota w eleganckim wydaniu...

Czekoladowy torcik z gruszką

Dodane przez: PolskaGotuje

Czekoladowy torcik z gruszką

Czekoladowy tort z kremem śmietanowym

Ganasz czekoladowy i tort z truskawkami

Dodane przez: blog_magicznezyciemarty

Ganasz czekoladowy i tort z truskawkami

Kolejny baranek ma urodziny. Po...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE