Róże karnawałowe:

  • wyświetlono: 1354 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Jest to sprawdzony przepis mojej babci. Co roku róże goszczą u mnie w domu w okresie karnawału.

Jaga85
  • 20min

Składniki

Składniki:
• 30-40 dag mąki,
• 6 żółtek,
• 2 łyżki cukru pudru,
• 4,5 łyżki śmietany,
• 2 łyżki rumu,
• 1,5 łyżka masła,

Dodatkowo:
• Marmolada różana,
• Olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Róże karnawałowe:

  • 1. Mąkę przesypujemy na stolnicę. Ścieramy do niego masło na tarce, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Wyrabiamy do pojawienia się pęcherzyków powietrza.

    Ciasto cienko wałkujemy (jak na pierogi). Wycinamy z niego koło w trzech rozmiarach. Każde koło nacinamy około 5-6 razy na brzegach. Składamy koła po trzy, jedno na drugim, od największego do najmniejszego. Miejsca łączeń smarujemy białkiem.

    Smażymy je na rozgrzanym oleju. Każdą różę wkładamy na olej „ do góry nogami”. Smażymy z dwóch stron. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy marmoladą.

Porady

Z tego przepisu można zrobić także tradycyjny chrust.
Z tych proporcji wychodzi około 25 róż

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

image-13n6m07

Dodane przez: Habibi Chi

Róże karnawałowe

Piękna ciesząca oko oraz podniebienie...

Przepyszne ciasteczka :)

Dodane przez: Benjaminka26

Karnawałowe róże

Przepyszne ciasteczka, idealne...

Już upieczone róże

Dodane przez: goha77

Róże karnawałowe

Jest to stary przepis, który dostałam...

Róże karnawałowe

Dodane przez: Świeca Urszula

Róże karnawałowe

Moje ulubione ciasteczka z dzieciństwa....

Róże karnawałowe

Dodane przez: Iwusia

Róże karnawałowe

Wspaniałe róże karnawałowe z przepisu...

róże karnawałowe

Dodane przez: capri

róże karnawałowe

Cieszą oko i podniebienie :) Porcja...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE