Róże karnawałowe

0 (0 ocen)

Moje pierwsze róże karnawałowe, kruche, chrupiące i ... wciągające :)

Składniki:

  • Na ok 30 sztuk:
    1,5 szklanki mąki + do podsypywania
    3 żółtka
    3 łyżki jogurtu naturalnego
    szczypta soli
    3 łyżki spirytusu

    Dodatkowo:
    ok 1 litr oleju do smażenia
    dżem o dowolnym smaku
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kruche ciasto Desery

Róże karnawałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy krążki 1. Do przesianej na stolnicę lub blat mąki wbijamy żółtka, dodajemy jogurt naturalny, szczyptę soli oraz spirytus. Siekamy, a następnie zagniatamy ciasto. Gotowe wkładamy do foliowego woreczka i schładzamy w lodówce ok godziny.
    Po tym czasie ciasto napowietrzamy uderzając w nie wałkiem z każdej strony i składając na pół gdy troszkę się naciągnie (przez ok 10 minut).
    Wałkujemy na cienki 2-3mm placek i trzema różnymi rozmiarami foremki wykrawamy kółeczka lub- jak u mnie- kwiatki. Dodatkowo każde kółko nacinamy w 5-6 miejscach.
  • Smażenie 2. Kółeczka nakładamy na siebie od największego do najmniejszego (3 sztuki) i dociskamy palcem na środku by się zlepiły. Smażymy na rozgrzanym oleju na małym ogniu, by się nie przypalały z każdej strony na zloty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Przestudzone nadziewamy na wierzchu dżemem i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

W trakcie wałkowania podsypujemy troszkę mąką, by się nam nie przykleiło do podłoża. Jeśli foremki mają kształt kwiatków, to w momencie gdy nie natniemy boków w trakcie pieczenia powstanie nam nie róża, a coś na kształt kielicha- prezentuje się równie ładnie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować