Rosół z kury

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Rosół z kury, to jedna z ulubionych zup w moim domu. Robię ją od razu w dużej porcji na dwa dni, a do wywaru wykorzystuję udka z kurczaka, które można zjeść na ciepło do zupy, dzięki czemu nie jest konieczne przygotowywanie drugiego dania, bo taki zestaw spokojnie nasyci każdego.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 4-5 udek z kurczaka
    3 średnie marchewki
    1/2 dużego korzenia selera
    1 korzeń pietruszki
    3-4 liście laurowe
    4 kulki ziela angielskiego
    pęczek pietruszki (można dodać również nieco liścia selera)
    przyprawy: sól, pieprz, można dodać również wegetę
    makaron (najlepiej jajeczny, u mnie około 300 g)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Rosół

Rosół z kury - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka z kurczaka umyć i przełożyć do dużego garnka (u mnie sześciolitrowy). Marchewki i korzeń pietruszki umyć, ostrugać, pokroić w plastry i wrzucić do garnka. Korzeń selera umyć, obrać, pokroić w większą kostkę, wrzucić do garnka. Dodać jeszcze ziele angielskie, liście laurowe i zalać wodą. Włączyć palnik i od momentu zagotowania się wody, gotować jeszcze godzinę.

    W międzyczasie makaron ugotować w osobnym garnku.

    Z ugotowanego wywaru wyciągnąć udka z kurczaka, a pozostałą zupę przelać do innego garnka przez sitko (jeżeli nie macie kolejnego dużego garnka, to można wybrać warzywa, a pozostały osad, ziele angielskie itp. wybrać sitkiem, tak żeby wywar był czysty). Część odcedzonej marchewki pognieść widelcem i wrzucić z powrotem do wywaru. Pietruszkę umyć, posiekać i dodać do zupy, wrzucić również wcześniej ugotowany makaron. Zupę przyprawić solą, pieprzem i opcjonalnie vegetą (vegeta ma w składzie sól, więc jeżeli jej dodajecie, to właśnie od niej zacznijcie, żeby zupy nie przesolić).

    Ugotowane udka z kurczaka można zostawić na osobny obiad (odgrzewając je w wodzie) lub zjeść jako dodatek do zupy.

Porady

W trakcie gotowania wywaru może Wam odparować znaczna ilość wody, należy jej wtedy nieco dolać. U mnie cała zupa wraz z makaronem miała 4 litry. Jeżeli chodzi o pieprz, to moja mama nie dodaje go wcale, zaś ja lubię dodać pieprzu białego, bo czarny widać w rosole :-) Latem, kiedy rośnie mi na ogródku, do gotującego wywaru dodaję również duży liść lubczyku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować