ROSÓŁ Z KURY

  • wyświetlono: 690 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 4

Tradycyjny rosół z kury, najlepiej smakuje domowy:)

Magster
  • 60min

Składniki

ok.2 litry wody,
1/2 kury rosołowej
1 cebula,
2 ziarenka pieprzu,
2 ziela angielskiego,
1-2 liście laurowe,
2 marchewki
2 pietruszki
kawałek pora ( biała część)
kawałek selera korzeń
natka pietruszki
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

ROSÓŁ Z KURY

  • 1. Mięso zalać wodą, zagotować (jeśli potrzeba zebrać szumowiny).Cebulę przypiec na patelni.Dodać liście laurowe, pieprz, ziele angielskie, opieczoną cebulkę oraz obraną i oczyszczoną włoszczyznę.Gotować na bardzo małym ogniu do momentu ( rosół nie powinien gotować się mocno bulgocząc wtedy będzie klarowny) aż mięso bedzie miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z makaronem, ryżem lub sam.Posypać natką pietruszki.

Porady

Aby rosół miał wyraźniejszy aromat można przred końcem gotowania dodać parę łodyg natki pietruszki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczylarosółrosół kury

Komentarze

Podobne przepisy

Rosół z gęsi

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Rosół z gęsi

Bardzo zdrowy i bardzo wyrazisty...

gotowe

Dodane przez: ziutula

Drobiowy rosół z szybkowara

rosół jest klarowny,aromatyczny.............SMACZNEGO!!!..............


Rosół z prośnianek

Dodane przez: Martyna1991

Rosół z prośnianek

Rosół który w mojej rodzinie nazywany...

Delikatny rosół z perliczki

Dodane przez: ewaeu

Delikatny rosół z perliczki

Rosół z perliczki jest pycha.

Rosół z indyka

Dodane przez: beciiaaa

Rosół z indyka

Pyszny, rozgrzewający głównie jesienią...

Rosół z zacierkami

Dodane przez: justi2401

Rosół z zacierkami

Mój smak dzieciństwa, pamiętam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE