Rosół

  • wyświetlono: 333 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Moja wersja rosołu jest trochę chudsza od tradycyjnego rosołu. Bardzo aromatyczna i pożywna, z dużą ilością warzyw. Rozgrzewająca zupa na jesienną słotę.

Iwona75
  • 120min

Składniki

1 porcja rosołowa
7 kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe
3 l zimnej wody
1/2 selera
1/2 pora (można użyć zielonej albo białej części)
5 marchewek
2 korzenie pietruszki
2-3 brązowe pieczarki
2 łyżeczki suszonego lubczyku
1 garść natki pietruszki (posiekanej)
kilka liści selera
1 cebula
do smaku sól

Sposób przygotowania przepisu:

Rosół

  • 1. Wodę wlej do dużego garnka, włóż rosołówkę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na bardzo małym ogniu ok. 40 minut, sitkiem zbieraj powstałe szumowiny. Takie powolne obgotowywanie mięsa, pozwoli uzyskać klarowny wywar.
  • 2. Marchewkę, pietruszkę, seler obierz. Marchew i pietruszkę pokrój na 3 części, lepiej jak są większe kawałki, bo wtedy tak szybko się nie rozgotują i mają w sobie więcej aromatu. Selera można dodać w całości, bez krojenia. Pora oczyść i pokrój na większe kawałki. Pieczarki przekrój na pół.
  • 3. Najpierw do wywaru wrzuć seler i korzeń pietruszki, gotuj ok. 15 minut. Potem dodaj marchew, pora, pieczarki, gotuj 15 minut. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki, lubczyk i liście selera (bez siekania). Cebulę przekrój na pół, nadziej na widelec i przypal nad włączonym palnikiem. Jeżeli używasz płyty grzewczej, połóż przekrojoną częścią do dołu na suchej, teflonowej patelni i pozwól cebuli się przypalić. Wrzuć do rosołu. Rosół posól. Gotuj jeszcze chwilę, by wydobyć aromat z cebuli i ziół.
  • 4. Po ugotowaniu wyciągnij liście selera i korzeń selera (do wyrzucenia). Możesz też wyjąć mięso i obrać a następnie ponownie wrzucić do rosołu. Resztę warzyw podaj z rosołem.
PPWS_01-2014

Porady

Porcja rosłowa to kadłub kurczaka, z którego wycięłam udka, skrzydła i piersi, pozostawiając przy kadłubie "kuperek". Moja rodzina nie przepada za gotowanym mięsem, dlatego nie dodaję go więcej. Ale można dać udka czy skrzydła albo nawet kawałek wołowiny z kością (szponder lub pręga). Jeśli nie dacie rady zjeść całego rosołu, można go przecedzić, wlać do pojemnika z pokrywą, albo kilku mniejszych i zamrozić. Jest świetną bazą do różnych zup.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniazdrowie_na_talerzumama_mnie_nauczylazuparosółtradycyjny rosół

Komentarze

Podobne przepisy

domowy rosół

Dodane przez: duszek

Domowy rosół z kury

Przepis na rosół z kury to kulinarna...

rosół

Dodane przez: rena123

"Skrzydlaty" rosół

Rosół ugotowany na skrzydłach kurczaka,...

Domowy rosół

Dodane przez: kasik1p3

Domowy rosół

Nie wyobrażam sobie niedzieli bez...

włoski rosół

Dodane przez: BonAppetitMalgorzata

Włoski rosół

Chciałabym przedstawić kilka żelaznych...

rosół

Dodane przez: ladygoga

Rosół drobiowy

Rosół z kurczaka, aromatyczny,...

Domowy rosół

Dodane przez: !Margaretka

Domowy rosół

Pyszny, rozgrzewający rosół idealny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE