Rolady mięsne w cieście

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz.

Lubię wymyślać nowe potrawy. Przepis na rolady dostałam od koleżanki,ale trochę go zmieniłam. Mięso w dekoracyjnej oprawie przyrządzam na święta i uroczystości rodzinne.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ● 3 szklanki mąki
    ● kostka margaryny
    ● 2 jajka
    ● 3 łyżki oleju
    ● 8 plastrów boczku
    ● 1 kg filetu z indyka
    ● seler naciowy
    ● czerwona papryka
    ● pieprz
    ● sól
    ● łyżka proszku do pieczenia
    ● przyprawa do kurczaka
    ● słodka mielona papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolady mięsne w cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z margaryną,
    dodajemy jajko, proszek do pieczenia
    i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię
    i chłodzimy w lodówce
  • 2. Paprykę i selera oczyszczamy
    i kroimy w kostkę. Mięso
    kroimy w cienkie płaty, oprószamy
    solą i pieprzem. Na mięsie
    układamy plastry boczku, a na
    nich paprykę i seler. Oprószamy
    przyprawą do kurczaka i mieloną
    papryką, zwijamy w rulon,
    obwiązujemy bawełnianą nicią.
    Mięso obsmażamy na oleju.
    Przekładamy do brytfanny, podlewamy
    tłuszczem z patelni.
    Pieczemy 45 minut w 200 °C
  • 3. Pieczeń studzimy. Ciasto rozwałkowujemy,
    smarujemy białkiem.
    Ciastem owijamy pieczeń.
    Wierzch smarujemy żółtkiem.
    Pieczemy 30 minut w 180 °C.

Porady

● Jeśli ciasto jest zbyt sypkie i źle się zagniata, można dodać do niego trochę śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować