Rolady śląskie

4.5 (186 ocen)

  • 40 min

pyszne rolady na co dzień i na Święta :)

  • 40 min

Składniki:

  • mięso wołowe (pieczeń na rolady) lub
    wieprzowe, 1,5 kg
    cebula, 1-2 szt.
    Boczek wędzony, 10-15 dag
    kiełbasa, ok.10-15 dag
    ogórki kiszone, 2 -3szt.
    pieprz,sól, do smaku
    musztarda np. Stołowa, po 1 łyżeczce na
    każdy płat mięsa
    biała nić lub szpikulec, do spięcia
    smalec (u mnie domowy) do smażenia
    woda, do podlewania
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolady śląskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć,wysuszyć pokroić na płaty i każdy rozbić tłuczkiem pod folią posolić i posmarować musztardą
  • 2. Zrobić farsz, można go zrobić na dwa sposoby:
    I wariant: zmielić w maszynce do mięsa boczek,cebulę, ogórki kiszone i nakładać na płaty mięsa posmarowane musztardą

    II wariant: boczek wędzony ,kiełbasę,ogórek i cebulę pokroić w paski i nałożyć na posmarowane musztardą poszczegolne płaty mięsa
  • 3. Płaty mięsa zwijamy ciasno w rulony i owijamy dokładnie nićmi lub spinamy szpikulcem aby farsz nam nie wypadał
  • 4. w brytfannie rozgrzewamy smalec i smażymy rolady z dwóch stron na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości, od czasu do czasu podlewając woda, by się nie przypaliły - po upieczeniu zdejmujemy delikatnie nici lub szpikulce
  • 5. z powstałego wywaru robimy sos poprzez zagęszczenie go zawiesiną z mąki i wody, a następnie dodajemy kwaśną śmietanę(trzeba ją zahartować by się nie zważyła). Doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i np.maggi lub sosem sojowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować