Tradycyjne rolady mięsne

4.5 (167 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Przedstawiamy typowe śląskie danie mięsne,a mam na myśli rolady mięsne. Przygotowujemy je z dwóch rodzajów mięs: Wołowe i wieprzowe. Sos który powstał podczas przygotowania potrawy będzie znakomitym dodatkiem do dania. Rolady znane są również jako zrazy zawijane. Ta potrawa mięsna jest idealnym składnikiem do dania głównego. Polecamy do zestawie z kluskami śląskimi i modrą kapustą.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Skład: 10 dkg na jedną roladę,parę plastrów boczku,kilka cebul, kilka ogórków kiszonych,musztarda,sól,pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, pół margaryny, kilka ząbków czosnku,2-3 łyżki kwaśnej śmietany, 4-5 łyżek mąki.
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Zrazy Sosy

Tradycyjne rolady mięsne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na jedno centymetrowe plastry. Które następnie za pomocą tłuczka rozbijamy. Na rozbite plastry przyprawiamy wedle smaku. Następnie na plastry nakładamy: Musztardę,boczek, cebulę, ogórek konserwowy. Po czym rozbite mięso wraz resztą składników zawijamy w rolady. Po czym spinamy je patyczkami.
  • 2. Do rondlu rozgrzewamy tłuszcz. A następnie wrzucany na niego rolady. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie. Przyprawiamy do smaku. Po 15 minutach pieczenia rolady odwracamy na drugą stronę. Po przewróceniu dodajemy cebulę. Całość podsmażamy jakiś czas, dopóki rolady nie nabiorą odpowiedniej barwy. Kolejnym krokiem jest zalanie wodą przyrumienionych mięsnych rolad. Całość dusimy do momentu aż rolady będą miękkie i kruche.
    Po stwierdzeniu faktu, że rolady są już wystarczająco kruche. Powstały sos zagęszczamy miksturą z wody, śmietany i mąki.
    Dusimy jeszcze dłuższą chwilę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować