4 pojedyncze filety z kurczaka
500 g szpinaku świeżego
400 g makaronu wstążki
200 g sera pleśniowego
1 szklanka śmietany 18 proc.
3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
gałka muszkatołowa
oliwa i mąka do smażenia
sól, pieprz
Roladki ze szpinakiem na zielonym makaronie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać umyte liście szpinaku, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Poddusić, wymieszać ze śmietaną, odstawić do wystudzenia.
2.Filety oczyścić, rozkroić, delikatnie rozbić i oprószyć solą i pieprzem. Każdy obłożyć łyżką szpinaku i plasterkiem sera pleśniowego. Następnie zwinąć jak roladkę i spiąć wykałaczkami. Obtoczyć w mące, podsmażyć na oliwie i poddusić, zrumieniając z każdej strony.
3.Makaron ugotować wg.przepisu na opakowaniu. Odcedzić, zahartować i wymieszać z resztą szpinaku. Rozłożyć na dużych talerzach i obłożyć złocistymi roladkami. Smacznego!
Komentarze