Poszukujesz sprawdzonego przepisu na smakowite danie obiadowe, proste w przygotowaniu, oto przepis dla Ciebie. Roladki z delikatnego mięsa kurczaka z pieczarkami, pasujące niemal z każdym dodatkiem.
40 min
Dla 7 osób
Średni
Składniki:
• 750 g podudzia kurczaka bez kości i skóry
• 2 łyżki majonezu
• 2 łyżki musztardy
• 1 łyżeczka papryki słodkiej
• 1 cebula
• 20 dag pieczarek
• 20 dag sera żółtego
• Bułka tarta do panierki
• Olej do smażenia
• 2 jajka
• Sól
• Pieprz
Roladki z udek kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mięso z udek delikatnie rozbijam.
2. Do miski przekładam majonez, musztardę, wsypuję paprykę słodką, sól, pieprz, mieszam. Następnie smaruję marynatą każdy kawałek mięsa i odstawiam na godzinę.
2.3. Cebulę obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodaję drobno pokrojone pieczarki. Doprawiam pieprzem oraz solą. Po usmażeniu grzyby studzę i łączę z połową żółtego sera, startego na tarce o dużych oczkach.
3.4. Na każdy kawałku mięsa na środku układam po łyżce farszu.
4.5. Mięso zwijam w roladki, panieruję w bułce tartej w roztrzepanym widelcem jajkach i ponownie w bułce tartej.
6. Kotlety smażę na rozgrzanym oleju z każdej strony.
5.7. Po usmażeniu na roladkach układam pozostały żółty ser, ser się sam stopi pod wpływem ciepła z roladek.
6.8. Gotowe, podaję z surówką oraz upieczonymi ziemniakami.
9. Smacznego.
Komentarze