Roladki nadziewane z udek kurczaka

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 50 min
  • Dla 5 osób

Niby zwykłe udka z kurczaka, ale danie wyszło wyśmienite, pyszne, wilgotne w środku i takie wielosmakowe. Polecam!

  • 50 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 5 udek z kurczaków
    przyprawa do pieczonego kurczaka
    400 g małych pieczarek
    1 większa cebula
    100 g groszku zielonego świeżego lub mrożonego
    2 garści posiekanego szczypioru
    2 garści szpinaku baby
    100 g masła do smażenia
    250 g śmietanki 30 % do duszenia
    200 g boczku wędzonego w cienkich plastrach
    sól i pierz mielony do smaku
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki nadziewane z udek kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka oddzielić od podudzi, wytrybować kostkę, rozpłaszczyć i trochę rozklepać tłuczkiem, posypać przyprawą do kurczaka i odstawić do lodówki na czas przygotowania farszu.
    Pieczarki, cebulę pokroić, wrzucić na rozgrzane masło, podlewając śmietaną, dusić aż soki odparują.
    Dodać groszek, szpinak baby i szczypiorek, doprawić smakowo i jeszcze chwilę dusić z resztą śmietany, ostudzić.
    Udka rozpłaszczyć, na jednej ze stron połówki położyć łyżkę farszu, uformować roladkę i owinąć ją w plastry boczku.
    Podudzia wcześniej posypać tą samą przyprawą.
    Całość ułożyć na blaszce do pieczenia, podlać 3/4 szklanki wody, przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40 minut, po czym zdjąć folię, jeśli jest potrzeba dolać wody i przypiec jeszcze z 10 minut do zrumienienia roladek. Podałam z młodymi ziemniakami i mizerią.

Porady

Tak przygotowane roladki można upiec na grillu w mniejszym formacie

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Farsz Pieczarki Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować