Roladki z udek kurczaka

4 (1 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś postanowiłam że was zaskoczę ? Znudziły wam się udka kurczaka i zjedlibyście coś innego ? Mam dla was moim zdaniem świetną propozycję a mianowicie z udek kurczaka wykonać roladki czy zraziki jak zwał tak zwał ważne że smacznie i coś innego

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 udka drobiowe,

    1 mały ogórek kiszony,

    4 plastry szynki zawędzanej,

    4 plastry sera żółtego,

    3 jajka rozmiar M,

    6 łyżek bułki tartej,

    4 łyżki oleju,

    1 szczypta soli,

    1 mała szczypta pieprzu naturalnego



    do duszenia :

    3/4 szklanki wody - szklanka 250 ml,

    1 łyżeczka płaska przyprawy uniwersalnej,

    1 łyżeczka przyprawy do kurczaka złocistego,

    1 mały liść laurowy,

    2 ziarenka ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Roladki drobiowe

Roladki z udek kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • obiad 1. Z przygotowanych opłukanych i osuszonych udek drobiowych wraz ze skórą wyciąć kość, następnie wszystkie udka od strony mięsa rozbić tłuczkiem do kotletów na już rozbite mięso kłaść po jednym plastrze szynki zawędzanej lub kto jaką lubi, po cienkim plastrze sera żółtego oraz po kawałku ogórka kiszonego czyli jeden ogórek podzielić na cztery części. Tak przygotowane mięso z dodatkami zawijać formując roladkę - zrazik i spiąć wykałaczkami
  • obiad 2. Jak już mamy przygotowane wszystkie roladki - zraziki wtedy przygotować jajka do salaterki wbić całe jajka, posolić i wsypać pieprz naturalny i za pomocą widelca roztrzepać je, na patelnię wlać olej i lekko go rozgrzać. Przygotowane roladki zanurzyć w przygotowanym jajku a następnie obtoczyć z każdej strony w bułce tartej drobnej ułożyć wszystkie wykałaczką ku górze na rozgrzanym oleju i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor
  • obiad 3. W czasie gdy druga strona roladek się smaży przygotować garnek a do niego wlać wodę i wsypać przyprawę uniwersalną oraz przyprawę do kurczaka, dodać liść i ziela angielskie lekko zagotować następnie ułożyć usmażone roladki podlewając je dwoma łyżkami oleju ze smażenia i dusić pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu co jakiś czas obracając roladki do ich pełnej miękkości i wyparowania większości dodanej wody ( ogień pod garnkiem musi być bardzo malutki wtedy nie odejdzie do końca panierka )
  • obiad 4. Uduszone i mięciutkie roladki z dodatkami podałam z ziemniakami polanymi lekko sosem z duszących się roladek oraz moje grzybki marynowane ukochane opieńki. Mięsko w roladkach wyszło tak miękkie i kruche że świetnie się kroiło nic się nie rozpadało a co najważniejsze zawsze to inny obiad niż tylko udka, dla większej ilości osób w rodzinie wystarczy zwiększyć produkty
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować