Roladki z udek kurczaka

4.5 (167 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jeśli mamy już dość tradycyjnych udek pieczonych lub gotowanych, możemy je przygotować choćby w taki sposób.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • udka z kurczaka - 6 szt.
    suszona żurawina - 6 łyżek płaskich
    mozzarella ser - 1 opak. (195 g)
    oliwa z oliwek - 2 łyżki
    sól i pieprz
    papryka ostra
    papryka słodka
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z udek kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki z udek kurczaka 1. Udka umyć i osuszyć, wytrybować kości.
    Następnie pojedynczo każde mięso z udka wkładamy między folię skórą do deski i staramy się jak najcieniej rozbić, aby nie przedziurawić mięsa.
    Rozbite płaty mięsa posolić, posypać szczyptą papryki ostrej odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
  • Roladki z udek kurczaka 2. Po tym czasie mozzarelle pokroić w plastry i układać po plastrze sera i łyżce żurawiny na każdym płacie mięsa zwijać ścisło w zgrabne roladki.
  • Roladki z udek kurczaka 3. Roladki układać na rozgrzanej patelni posypać słodką papryką i pieprzem zrumienić z obu stron na rumiano.
  • Roladki z udek kurczaka 4. Zagotować wodę w garnku roladki przełożyć do woreczka zawiązać nicią i gotować na bardzo wolnym ogniu przez 35 minut.
    Roladki wyjąć z woreczka foliowego i podawać z kaszą gryczaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Mozzarella Żurawina Udka z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować