Roladki z szynki z farszem jajecznym w galarecie z żurku

4.5 (195 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tradycyjną galaretę przygotowywaną na rosole postanowiłam zastąpić typowo Wielkanocną zupą czyli domowym żurkiem. Efekt na prawdę wspaniały. Przystawka która nie tylko smakuje ale i pięknie prezentuje się na stole.Plastry szynki wypełnione lekko pikantną pastą jajeczną z chrzanem i szczypiorkiem, zatopione w domowej zupie. Gwarantuję zachwycenie i ciekawość gości zwykłymi roladkami w nie codziennej galarecie.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 plastrów szynki wielskiej
    6 jajek ugotowanych na twardo
    2 łyżki chrzanu śmietankowego
    1/2 pęczka posiekanego, cienkiego szczypiorku
    świeżo mielona sól morska
    świeżo mielony pieprz kolorowy
    1 szklanka domowego żuru
    1 łyżka żelatyny spożywczej+ 2 wody
    natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Roladki z szynki z farszem jajecznym w galarecie z żurku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka obrać, umyć, pokroić w małą kostkę( Ja używam kratki jarzynowej)
    Do jajek dodać chrzan i szczypiorek, doprawić świeżo mieloną solą i pieprzem.
    Całość dokładnie wymieszać.
  • 2. Na każdy plaster szynki kłaść po 2-3 łyżki farszu jajecznego.
    Zwinąć plastry w rulon, ułożyć na półmisku/talerzu z wgłębieniem.
    Ja przygotowałam 2 talerze po 4 roladki.
  • 3. Żelatynę zalać wodą, gdy napęcznieje podgrzać do jej rozpuszczenia.
  • 4. Do żurku ( najlepiej jak będzie w temp. pokojowej) wlać żelatynę, dokładnie wymieszać.
  • 5. Talerze z roladkami zalać żurkiem, udekorować natką pietruszki.
  • 6. Pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia galarety.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować