Roladki z indyka z morelami i żurawiną

4.48 (203 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób

Moje ulubione połączenie indyka ze słodkością moreli i lekko kwaśnością żurawiny w połączeniu z nutą pomarańczy.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 500 g filetu z indyka
    150 g moreli suszonych
    2 łyżki masła klarowanego
    zioła prowansalskie
    sól
    pieprz

    sos

    sok i skórka z jednej pomarańczy
    150g żurawiny świeżej lub mrożonej
    1 łyżka miodu
Wystaw ocenę:

4.48 (203 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z indyka z morelami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Filet z indyka podziel na pół, rozbij tłuczkiem. Dopraw solą, pieprzem i ziołami. Wyłóż morele i skręć w roladkę Obwiąż roladki nitką. Formę posmaruj masłem klarowanym i wyłóż roladki. Piecz 50 min w temp. 180 stopni.
    2. Sos: pomarańcze sparz wrzątkiem. Zetrzyj skórkę na tartce o drobnych oczkach i wyciśnij sok. Do rondelka dodaj skórkę, sok z pomarańcz, żurawiny i miód. Zagotuj. Następnie na małym ogniu gotuj przez 15 minut (mieszając od czasu do czasu). Polej sosem roladki.

Porady

Najlepiej smakują na ciepło.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować