Udziec indyka z żurawiną i jabłkami

4.49 (204 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • -udziec z indyka
    -3/4 szklanki żurawiny suszonej
    -2 duże jabłka
    -zioła prowansalskie
    -sól
    -2 ząbki czasnku
    -3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
    -3 łyżki sosu sojowego
Wystaw ocenę:

4.49 (204 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Udziec

Udziec indyka z żurawiną i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Umyty udziec kroimy na porcje i układamy w naczyniu. Oliwę, zioła, zmiażdżony czosnek, sos sojowy - wszystko mieszamy i zalewamy mięso. Tak przygotowane mięso zalrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Przed wstawieniem mięsa do piekarnika dokładamy wypłukaną żurawinę i obrane i pokrojone na ćwiartki jabłka. Mięso pieczemy w naczyniu pod przykryciem (naczynie żaroodporne) w piekarniku. Czas pieczenia zależy od wielkości porcji (1,5 kg - około 1,5 godz.). Po upieczeniu powstały sos (jabłka miażdżymy) wykorzystujemy do polania mięsa, ziemniaków itp.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować