Roladki z indyka z marchewką i żurawiną

4.5 (161 ocen)

Uduszoną marchewkę i żurawinę zawinęłam w mięso indycze, pyszne było :)))

Składniki:

  • 500 g piersi z indyka
    mała marchewka
    pół cebuli
    3 łyżki suszonej żurawiny
    2-3 łyżki oleju
    sól
    pieprz
    listek laurowy
    ziele angielskie
    1 łyżka śmietany
    1 łyżeczka mąki
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki z indyka z marchewką i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet umyć, osuszyć, pokroić w plastry, włożyć je między dwa kawałki foli i rozklepać na cienkie płaty. oprószyć solą i pieprzem i odstawić do lodówki.
    W tym czasie marchewkę oczyścić, zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę.
    Na łyżce oleju zeszklić cebulę, dodać marchew, dusić 5-7 minut, dołożyć żurawinę, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • 2. Na płaty mięsa położyć przestudzony farsz, ciasno zawinąć, można spiąć wykałaczką.
    Na pozostałym oleju obsmażyć roladki ze wszystkich stron, podlać ok pół szklanki wody, dodać listek i ziele, dusić pod przykryciem 15 minut.
    Na koniec zaciągnąć sos mąką i śmietaną.
    Roladki podawać pokrojone na plastry z surówką i ziemniakami.

Porady

Takie roladki można przygotować również z piersi kurczaka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Filet z indyka Marchewka Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować