Roladki z indyka z marchewką i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet umyć, osuszyć, pokroić w plastry, włożyć je między dwa kawałki foli i rozklepać na cienkie płaty. oprószyć solą i pieprzem i odstawić do lodówki.
W tym czasie marchewkę oczyścić, zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę.
Na łyżce oleju zeszklić cebulę, dodać marchew, dusić 5-7 minut, dołożyć żurawinę, doprawić solą i pieprzem do smaku.
2.Na płaty mięsa położyć przestudzony farsz, ciasno zawinąć, można spiąć wykałaczką.
Na pozostałym oleju obsmażyć roladki ze wszystkich stron, podlać ok pół szklanki wody, dodać listek i ziele, dusić pod przykryciem 15 minut.
Na koniec zaciągnąć sos mąką i śmietaną.
Roladki podawać pokrojone na plastry z surówką i ziemniakami.
Porady
Takie roladki można przygotować również z piersi kurczaka.
Komentarze