Roladki z bambusem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Mięsne roladki nadziewane serem i pędami bambusa. Chrupiące, soczyste w aromatycznym rozmarynowym sosie.

  • 50 min

Składniki:

  • 600 g sznycli wieprzowych (5 plastrów)
    150 g pędów bambusa ze słoika (można kupić podczas azjatyckiego tygodnia w Lidlu)
    5 plastrów żółtego sera, np. gouda
    4 łyżki sosu z chilli
    sól, pieprz
    listki bazylii

    Sos:
    3/4 szklanki białego, wytrawnego wina
    woda
    2-3 gałązki świeżego rozmarynu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Roladki z bambusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry mięsa wkładaj do mocnego worka i rozbijaj. Każdy dopraw solą i pieprzem.
  • Nadziewanie sznycli 2. Na każdy kawałek kładź plaster sera żółtego, posmaruj sosem z chilli, nakładaj pędy bambusa, posyp listkami bazylii. Zostaw u góry i na dole wolne brzegi.
  • Zwijanie roladek 3. Roladki zwijaj zaczynając od dłuższych boków - załóż je lekko do środka a roladkę zacznij zwijać od dołu. Po zwinięciu zepnij ją patykiem lub wykałaczką.
  • Roladka 4. Na patelnię wlej olej i rozgrzej go. Kładź roladki i obsamżaj z każdej strony na złoto. Można je przykryć, bo będą pryskać.
  • Roladki w sosie 5. Do przesmażonych roladek wlej wino i odparuj je, gotując z 10 minut, potem podlej wodą ok. 3/4 szklanki i włóż gałązki rozmarynu. Duś roladki w sosie, często je przewracając, do 40 minut. W razie potrzeby podlewaj niedużą ilością wody. Możesz też doprawić sos solą i pieprzem.
  • 6. Roladki serwuj albo w całości albo pokrojone w plastry. Podawaj z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser żółty Bambus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować