Roladki drobiowe w sosie musztardowym

4.5 (197 ocen)

  • 15 min

Świetna propozycja na niedzielny obiad, na pewno na stałe zagości w naszym menu. Najlepiej smakuje z duszoną marchewką lub z surówką z surowej marchwi.

  • 15 min

Składniki:

  • 3 filety drobiowe
    2 marchewki
    2 cebule
    6 plastrów sera żółtego
    musztarda
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    3 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    oliwa
    2 łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki drobiowe w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę obieramy, kroimy w cienkie słupki i gotujemy na pół twardo, cebulę kroimy w piórka.
  • 2. Filety oczyszczamy i każdy przekrawamy wzdłuż aby otrzymać 6 plastrów, każdy cienko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • 3. Każdy plaster mięsa smarujemy z jednej strony musztardą, układamy plaster sera, ze 3-4 słupki marchwi i kilka piórek cebuli, rolujemy mocno i spinamy wykałaczkami.
  • A teraz dusimy... 4. Każdą roladkę panierujemy tylko w mące i podsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy resztę cebuli, wrzucamy liście i ziele angielskie,pół łyżeczki ziół prowansalskich, podlewamy szklanką wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok.30min.
  • 5. Roladki wyciągamy, do sosu dodajemy łyżeczkę musztardy, ewentualnie sól i pieprz do smaku i odrobinę wody jeśli sos jest zbyt gęsty. Blenderem miksujemy sos, tak aby uzyskać gładką konsystencję (tak aby nie było widać w nim piórek cebuli, a przy tym dobrze zmieszać cały sosik).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować