Świetna propozycja na niedzielny obiad, na pewno na stałe zagości w naszym menu. Najlepiej smakuje z duszoną marchewką lub z surówką z surowej marchwi.
Roladki drobiowe w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę obieramy, kroimy w cienkie słupki i gotujemy na pół twardo, cebulę kroimy w piórka.
2.Filety oczyszczamy i każdy przekrawamy wzdłuż aby otrzymać 6 plastrów, każdy cienko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem.
3.Każdy plaster mięsa smarujemy z jednej strony musztardą, układamy plaster sera, ze 3-4 słupki marchwi i kilka piórek cebuli, rolujemy mocno i spinamy wykałaczkami.
4.Każdą roladkę panierujemy tylko w mące i podsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości oliwy, dodajemy resztę cebuli, wrzucamy liście i ziele angielskie,pół łyżeczki ziół prowansalskich, podlewamy szklanką wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu ok.30min.
5.Roladki wyciągamy, do sosu dodajemy łyżeczkę musztardy, ewentualnie sól i pieprz do smaku i odrobinę wody jeśli sos jest zbyt gęsty. Blenderem miksujemy sos, tak aby uzyskać gładką konsystencję (tak aby nie było widać w nim piórek cebuli, a przy tym dobrze zmieszać cały sosik).
Komentarze