Spaghetti z wątróbką i boczkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Spaghetti w całkiem nowej odsłonie, ale za to bardzo smacznej. To danie cieszy się w moim domu ogromną popularnością i jeśli planuję przygotować wątróbkę to tylko w taki sposób!

  • 40 min

Składniki:

  • 400g makaronu spaghetti
    łyżka masła
    20 dag boczku surowego wędzonego
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    50 dag wątróbki drobiowej
    250ml bulionu drobiowego (może być z kostki)
    3 łyżki ketchupu
    1 łyżeczka majeranku suszonego
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    pieprz czarny
    3 łyżki śmietany 12%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Wątróbka Spaghetti

Spaghetti z wątróbką i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę myjemy, suszymy i oczyszczamy. Kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę siekamy drobno, a boczek kroimy w małą kosteczkę. Na roztopione masło wrzucamy cebulę, chwilę smażymy, dokładamy boczek i rozgnieciony czosnek. smażymy ok.10 min, aż boczek i cebula się zarumieni.
  • 2. Na patelnię wrzucamy wątrobkę, smażymy wszystko razem ok. 5 min, zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem ok.20 min.
  • 3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
  • 4. Gdy wątróbka będzie miękka, dodajemy ketchup, majeranek, zioła i pieprz do smaku. Na koniec dodajemy śmietanę.
    Podajemy z makaronem.

Porady

Gdyby sos był za rzadki można go delikatnie zagęścić mąką. Zamiast suszonego majeranku możemy użyć świeżego drobno posiekanego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować