Rolada ziemniaczana nadziewana mięsem i boczkiem

4.5 (183 ocen)

  • 60 min

Jeżeli zostaną Wam ziemniaki po obiedzie i nie macie na nie pomysłu, to polecam przygotowanie szybkiej ziemniaczanej rolady. Będzie idealnym dodatkiem do sosu. Rolada idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, jak Wielkanoc czy komunijne przyjęcie. Polecam spróbować, bo naprawdę jest genialna!

  • 60 min

Składniki:

  • pół kilograma ugotowanych ziemniaków
    100 gramów mąki pszennej
    50 gramów mąki ziemniaczanej
    50 gramów kaszy manny
    2 żółtka
    2 łyżki masła, roztopionego (+ dodatkowa łyżka masła do posmarowania ściereczki)
    200 gramów mięsa mielonego
    150 gramów chudego boczku, wędzonego
    1 posiekana cebula
    łyżka majeranku
    drobno posiekana natka pietruszki
    3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Rolada ziemniaczana nadziewana mięsem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ostudzone ziemniaki przepuść przez maszynkę do mięsa albo utłucz tłuczkiem póki są jeszcze gorące.
  • 2. Ziemniaki przełóż do miski, wsyp do nich obie mąki, kaszę mannę, żółtka i wlej roztopione masło. Posól do smaku. Zagnieć ciasto.
  • 3. Farsz: boczek pokrój w kostkę i usmaż na suchej patelni. Dodaj do boczku doprawione mięso mielone (solą, pieprzem, czosnkiem) oraz cebulę. I smaż do lekkiego zarumienienia.
  • 4. Farsz odstaw z ognia do całkowitego przestudzenia.
  • 5. Stolnicę posyp mąką i rozwałkuj na niej ciasto ziemniaczane (na grubość 1-1,5 cm), tak aby powstał prostokąt.
  • 6. Na cieście rozsyp mięso, majeranek i natkę pietruszki.
  • 7. Delikatnie zwiń ciasto w roladę (rolada powinna być zwinięta jak najciaśniej).
  • 8. Delikatnie natłuść środek ścierki roztopionym masłem (to tak dodatkowa łyżka masła).
  • 9. Zawiń roladę w ściereczkę i jej końce mocno zawiąż bawełnianą nicią.
  • 10. Delikatnie włóż roladę do garnka z wrzącą wodą, tak aby woda przykryła całą roladę. Garnek musi być na tyle duży, aby rolada weszła do niego poziomo.
  • 11. Gotuj 15-20 minut.
  • 12. Po ugotowaniu przełóż roladę na chwilę do zimnej wody.
  • 13. Rozwiń ściereczkę i pokrój danie w plastry.
  • 14. Roladę podawaj z pikantnym sosem, surówką. Świetnie smakuje też odsmażona na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kasza manna Wieprzowina Ziemniaki Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować