Rolada z indyka nadziewana mięsem mielonym

4.49 (188 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Prosta rolada na świąteczny stół. Piecze się sama. Polecam bo jest pyszna. Mięso indyka jest soczyste za sprawą mięsa mielonego.Można jeść na ciepło i na zimno.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1,20 kg filet z indyka

    60 dkg mielone mięso od szynki

    1 jajko

    1/2 łyżeczki soli

    1/3 łyżeczki pieprzu

    1 łyżeczka majeranku

    1 cebula

    2 ząbki czosnku

    przyprawa do kurczaka

    2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (188 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Dania mięsne

Rolada z indyka nadziewana mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • filet z indyka rozcięty i rozbity 1. Filet z indyka rozcinam żeby utworzył się duży płat jeden. Rozbijam go delikatnie, robię to przez worek foliowy żeby nie pryskało. Mięso solę, pieprze, posypuję przyprawą do indyka.
  • mielone mięso ułożone na filecie 2. Mięso mielone przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, majeranek roztarty, sprasowany czosnek, i drobno pokrojoną cebulkę, oraz jajko. Mięso wyrabiam dokładnie.


    Farsz układam na mięsie pozostawiając z każdej strony po 1 cm wolnego miejsca.
  • mięso zwinięte i związane sznurkiem 3. Roladę zwijam od boku krótszego. Za pomocą sznurka białego obwiązuje ją mocno na około i w poprzek.Roladę układam w brytfannie, dolewam olej i smażę na wolnym ogniu, odwracając ją od czasu do czasu. W między czasie podlewam wodą. Duszę na wolnym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny. Po wystygnięciu zdejmuje sznurek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Indyk Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować