Prosta rolada na świąteczny stół. Piecze się sama. Polecam bo jest pyszna. Mięso indyka jest soczyste za sprawą mięsa mielonego.Można jeść na ciepło i na zimno.
Rolada z indyka nadziewana mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z indyka rozcinam żeby utworzył się duży płat jeden. Rozbijam go delikatnie, robię to przez worek foliowy żeby nie pryskało. Mięso solę, pieprze, posypuję przyprawą do indyka.
2.Mięso mielone przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, majeranek roztarty, sprasowany czosnek, i drobno pokrojoną cebulkę, oraz jajko. Mięso wyrabiam dokładnie.
Farsz układam na mięsie pozostawiając z każdej strony po 1 cm wolnego miejsca.
3.Roladę zwijam od boku krótszego. Za pomocą sznurka białego obwiązuje ją mocno na około i w poprzek.Roladę układam w brytfannie, dolewam olej i smażę na wolnym ogniu, odwracając ją od czasu do czasu. W między czasie podlewam wodą. Duszę na wolnym ogniu pod przykryciem około 1,5 godziny. Po wystygnięciu zdejmuje sznurek.
Komentarze