Rolada ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rolada ziemniaczana:
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na cząstki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką do mięsa (przyda się ona także do farszu). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy na podsypaną mąką ziemniaczaną stolnicę lub blat, możemy także użyć papieru do pieczenia, formujemy prostokąt, a następnie wałkujemy na grubość ok 1cm. Najlepiej to zrobić, gdy mamy już gotowy farsz, by ziemniaki nie musiały wchłaniać zbyt dużej ilości mąki oraz by się nie przykleiły do podłoża, bo będzie nam ciężko uformować roladę.
Farsz:
Olej rozgrzewamy, dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Mięso mielimy w maszynce lub jeśli posiadamy- w rozdrabniaczu. W nim też możemy posiekać marchewkę. Jeśli nie posiadacie rozdrabniacza- marchewkę zetrzyjcie na tarce z większymi oczkami.
Do zmielonego mięsa, dodajemy posiekaną marchewkę, cebulę z czosnkiem, jajko oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Farsz wykładamy na przygotowane ziemniaki.
Zwijamy roladę węższą stroną do środka. Owijamy szczelnie folią aluminiową (matowa strona na zewnątrz) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na 40 minut. Po tym czasie roladę delikatnie odwijamy, układamy na wierzchu plastry sera żółtego i posypujemy natką pietruszki. Wstawiamy ponownie na ok 10 minut.
Gotową roladę kroimy w plastry i podajemy np. z sosem pieczarkowym i zestawem surówek.
Komentarze