Rolada ziemniaczana

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Sposób na wykorzystanie zarówno ziemniaków z dnia poprzedniego jak i mięsa gotowanego w rosole.

  • 1 godz. 15 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na roladę:
    500g ziemniaków
    200g mąki ziemniaczanej
    1 jajko
    1 łyżka oliwy
    Szczypta gałki muszkatołowej
    Sól, pieprz

    Składniki na farsz:
    350g ugotowanego mięsa drobiowego (użyłam takiego z rosołu)
    1 marchewka
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 jajko
    Sól, pieprz oraz szczypta ostrej papryki do smaku

    Dodatkowo:
    Ok 4 plastry sera żółtego
    Natka pietruszki do posypania po wierzchu
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rolada ziemniaczana:
    Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na cząstki i gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką do mięsa (przyda się ona także do farszu). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Gotowe przekładamy na podsypaną mąką ziemniaczaną stolnicę lub blat, możemy także użyć papieru do pieczenia, formujemy prostokąt, a następnie wałkujemy na grubość ok 1cm. Najlepiej to zrobić, gdy mamy już gotowy farsz, by ziemniaki nie musiały wchłaniać zbyt dużej ilości mąki oraz by się nie przykleiły do podłoża, bo będzie nam ciężko uformować roladę.

    Farsz:
    Olej rozgrzewamy, dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
    Mięso mielimy w maszynce lub jeśli posiadamy- w rozdrabniaczu. W nim też możemy posiekać marchewkę. Jeśli nie posiadacie rozdrabniacza- marchewkę zetrzyjcie na tarce z większymi oczkami.
    Do zmielonego mięsa, dodajemy posiekaną marchewkę, cebulę z czosnkiem, jajko oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Farsz wykładamy na przygotowane ziemniaki.
    Zwijamy roladę węższą stroną do środka. Owijamy szczelnie folią aluminiową (matowa strona na zewnątrz) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na 40 minut. Po tym czasie roladę delikatnie odwijamy, układamy na wierzchu plastry sera żółtego i posypujemy natką pietruszki. Wstawiamy ponownie na ok 10 minut.
    Gotową roladę kroimy w plastry i podajemy np. z sosem pieczarkowym i zestawem surówek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ziemniaki Gotowe sosy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować