Rolada z węgierkami

4.98 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam dopiero 14 lat, ale lubię piec ciasta, a ta rolada zawsze mi się udaje. Jest puszysta i wyjątkowosmaczna, słowem– palce lizać.

Składniki:

  • ● 5 jajek
    ● 1 kg śliwek węgierek
    ● 1 szklanka mąki
    ● 3/4 szklanki cukru
    ● cukier waniliowy
    ● 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 3/4 szklanki bułki tartej
    ● cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.98 (160 ocen)

Zobacz również:

Desery

Rolada z węgierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rolada z węgierkami 1. Oddzielamy żółtka od białek.
    Z białek ubijamy sztywną
    pianę. Wsypujemy cukier i ubijamy,
    aż się rozpuści. Dodajemy
    żółtka i chwilę miksujemy.
    Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną
    z proszkiem do pieczenia,
    mieszamy.
  • Rolada z węgierkami 2. Śliwki myjemy, osuszamy,
    przekrawamy na pół i usuwamy
    pestki. Układamy w dużej
    blasze wyłożonej folią aluminiową,
    posypujemy bułką tartą
    i cukrem waniliowym.
  • Rolada z węgierkami 3. Ciasto wylewamy na blachę
    ze śliwkami i wstawiamy do
    piekarnika rozgrzanego do
    temp. 170 °C. Pieczemy 20-30
    minut. Gorące ciasto przykrywamy
    ściereczką i dużą deską,
    odwracamy do góry dnem,
    ostrożnie zdejmujemy folię i od
    razu zwijamy, pomagając sobie
    ściereczką. Ostudzoną roladę
    posypujemy przez sitko
    cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki węgierki

Notka redakcyjna

PPWS_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować