Rolada z węgierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy żółtka od białek.
Z białek ubijamy sztywną
pianę. Wsypujemy cukier i ubijamy,
aż się rozpuści. Dodajemy
żółtka i chwilę miksujemy.
Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia,
mieszamy.
2.Śliwki myjemy, osuszamy,
przekrawamy na pół i usuwamy
pestki. Układamy w dużej
blasze wyłożonej folią aluminiową,
posypujemy bułką tartą
i cukrem waniliowym.
3.Ciasto wylewamy na blachę
ze śliwkami i wstawiamy do
piekarnika rozgrzanego do
temp. 170 °C. Pieczemy 20-30
minut. Gorące ciasto przykrywamy
ściereczką i dużą deską,
odwracamy do góry dnem,
ostrożnie zdejmujemy folię i od
razu zwijamy, pomagając sobie
ściereczką. Ostudzoną roladę
posypujemy przez sitko
cukrem pudrem.
Komentarze