Drożdżowe z węgierkami

4.5 (157 ocen)

Pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami węgierkami.

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1/2 kg mąki
    - 5 dag drożdży
    - 1/2 szkl mleka
    - 4 łyżki cukru
    - 8 dag margaryny
    - 1 jajko + 1 żółtko
    - szczypta soli

    Posypka:
    - 20 dag mąki
    - 5 łyżek cukru
    - 12,5 dag margaryny

    Śliwki węgierki
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Drożdżowe z węgierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Oczyszczone śliwki węgierki 1. Śliwki oczyścić, przekroić wzdłuż na pół.
  • Wyrośnięte drożdże 2. Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl letniego mleka, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wszystko wlać do garnka i odstawić nakryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  • Wyrobione ciasto 3. Margarynę rozpuścić w rondelku. Do miski wsypać mąkę, cukier, jajka i szczyptę soli, dodać wyrośnięte drożdże i dokładnie wyrobić. Ciasto zostawić do wyrośnięcia a następnie ponownie przerobić.
  • Blaszka wyłożona ciastem 4. Blaszkę wysmarować tłuszczem. 1/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, nakłuć je widelcem.
  • Wyłożone śliwki węgierki na cieście 5. Na ciasto ułożyć połówki śliwek węgierek.
  • Węgierki nakryte ciastem 6. 1/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na śliwkach, nakłuć widelcem, posmarować z wierzchu białkiem.
  • Posypka 7. Wykonać posypkę: podane składniki wyrobić.
  • Posypka 8. Na wierzch ciasta zrobić posypkę lub kruszonkę.
  • 9. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 30-40min.

Porady

Śliwki węgierki na cieśnie należy układać środkiem do góry! Jako nadzienie można użyć również innych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować