Drożdżowe z węgierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śliwki oczyścić, przekroić wzdłuż na pół.
2.Drożdże rozpuścić w 1/2 szkl letniego mleka, dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wszystko wlać do garnka i odstawić nakryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
3.Margarynę rozpuścić w rondelku. Do miski wsypać mąkę, cukier, jajka i szczyptę soli, dodać wyrośnięte drożdże i dokładnie wyrobić. Ciasto zostawić do wyrośnięcia a następnie ponownie przerobić.
4.Blaszkę wysmarować tłuszczem. 1/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, nakłuć je widelcem.
5.Na ciasto ułożyć połówki śliwek węgierek.
6.1/3 ciasta rozwałkować i ułożyć na śliwkach, nakłuć widelcem, posmarować z wierzchu białkiem.
7.Wykonać posypkę: podane składniki wyrobić.
8.Na wierzch ciasta zrobić posypkę lub kruszonkę.
9.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 30-40min.
Porady
Śliwki węgierki na cieśnie należy układać środkiem do góry!
Jako nadzienie można użyć również innych owoców.
Komentarze