Sernik z węgierkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Słodka masa serowa na kruchym spodzie przełamana kwaśnymi owocami węgierek,to połączenie wspaniale się uzupełnia,będzie słodkim zwieńczeniem rodzinnej uroczystości czy innej okazji.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto na blaszkę o wym:24/28 cm

    15 dag mąki pszennej
    10 dag masła
    1 jajko
    5 łyżek cukru
    1 łyżka śmietany 18%
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    50 dag śliwek węgierek

    Masa serowa:
    1 kg twarogu
    1 szklanka cukru
    1 duży budyń na 750 ml mleka
    6 jaj
    1 cukier waniliowy
    10 dag masła
    200 ml mleka
    aromat cytrynowy

    Dekoracja:
    Śliwki
    Cukier puder

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sernik z węgierkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać na stolnicę wymieszać z cukrem proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym,
    Połączyć ze śmietaną ,wbić jajko, dodać masło i zagnieść szybko kruche ciasto, wylepić ciastem blaszkę wyłożoną pergaminem, oprószyć kakao, wstawić do nagrzanego do 200*c piekarnika i zapiec 10 minut.
  • Masa 2. Masa:
    Twaróg zmielić, zmiksować z żółtkami ,aromatem cytrynowym,masłem i cukrami na puszystą masę,pod koniec wlać budyń rozpuszczony w mleku,oraz dodać ubitą na sztywno pianę z białek,delikatnie wymieszać.
  • warstwa śliwkowa 3. Na podpieczonym cieście ułożyć przekrojone na pół śliwki skórką do dołu-bez pestek zalać masą serową i piec około 45 -50 minut w temp 180*c na grzaniu góra dół.
    Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Całkiem zimne ciasto przed podaniem udekorować
    Plasterkami śliwek oprószyć cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa serowa Ser biały Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4 (12 ocen)

Zdobywca nagrody

Sernik

To może cię zainteresować