Rolada z polędwiczki wieprzowej ze szpinakiem

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Polędwiczka wieprzowa to niezwykle delikatne i soczyste mięso. Przygotowana w ten sposób będzie się dosłownie rozpływać w ustach.

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża polędwiczka wieprzowa
    garść szpinaku
    1 nieduża cebula
    1 ząbek czosnku
    ok. 50 g sera z niebieską pleśnią (może być też zupełnie inny ser, np. parmezan, feta, co kto lubi i akurat ma w lodówce)
    sól, pieprz
    masło i olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Rolada z polędwiczki wieprzowej ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Odrywam ogonki, liście szpinaku myję i dokładnie osuszam.
    Cebulę i czosnek bardzo drobno siekam. Podsmażam cebulę na maśle zmieszanym z olejem (używam oleju z pestek winogron) przez około 2 minuty, cebula nie powinna się zrumienić. Dodaję czosnek i liście szpinaku, doprawiam solą i pieprzem, przykrywam i duszę przez minutę lub półtorej. Szpinak zmieni kolor i zmięknie. Zdejmuję pokrywkę i jeśli jest za dużo płynu, to trzymam jeszcze szpinak na ogniu, żeby odparował.Zdejmuję szpinak z patelni i odstawiam do ostygnięcia.

    2.Polędwiczkę myję, osuszam i wycinam błony i tłuszcz. I teraz się wyjaśni dlaczego im większy kawałek mięsa, tym lepiej. Muszę z niego zrobić prostokątny płat takiej wielkości, by dało się z niego zrobić roladę.
    Nacinam polędwiczkę wzdłuż w jednej trzeciej szerokości, ale tak, żeby nie przeciąć do końca. Teraz przewracam na drugą stronę i znowu nacinam wzdłuż w jednej trzeciej szerokości, ale po przeciwnej stronie. Rozkładam powstały płat mięsa, przykrywam folią spożywczą i rozbijam tłuczkiem do mięsa.

    3.Ser pleśniowy kroję w kostkę.

    4.Układam szpinak na mięsie, posypuję kostkami sera (przydałaby się jeszcze jedna warstwa szpinaku na wierzch) i zwijam rulon. Obsypuję z wierzchu solą i pieprzem. Obwiązuję roladę nitką.

    5.Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju, krótko obsmażam mięso ze wszystkich stron. Przekładam do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę przez około pół godziny. Włożenie do rękawa foliowego też by nie zaszkodziło, chociaż ja piekłam bez przykrycia.

    6.Kroję w plastry i podaję z ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować