Polędwiczki zapiekane ze szpinakiem i serem

1 (3 ocen)

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Polędwiczki wieprzowe - choć są powszechnie dostępne to mam wrażenie, że nie goszczą zbyt często w naszej kuchni. A szkoda, bo na szybko można wyczarować z nich danie nawet na uroczysty obiad. Polędwiczki nie lubią zbyt długiej obróbki termicznej, potraktujmy je delikatnie, wtedy na pewno będą miękkie:).

  • 20 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • 400g polędwiczki wieprzowej
    250g mrożonego szpinaku
    3 ząbki czosnku
    5 suszonych pomidorów w oleju
    100g tartej mozzarelli
    sól, pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

1 (3 ocen)

Zobacz również:

Polędwiczki wieprzowe

Polędwiczki zapiekane ze szpinakiem i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone pomidory kroimy, przekładamy na patelnię. Jest w nich olej, nie trzeba więc dolewać go więcej do smażenia. Podsmażamy chwilę, dodajemy czosnek, szpinak, smażymy do odparowania płynów.
  • 2. Polędwiczki kroimy w plastry (grubość około 2cm). Każdy z kawałków rozbijamy dłonią, posypujemy z dwóch solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni, na odrobinie oleju po około 1 minucie z każdej strony,
  • 3. Polędwiczki układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Na każdy z kawałków wykładamy szpinak, posypujemy startym serem mozzarella. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować