REKLAMA

Polędwiczki zapiekane ze szpinakiem i serem

wyświetlono: 228 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Polędwiczki wieprzowe - choć są powszechnie dostępne to mam wrażenie, że nie goszczą zbyt często w naszej kuchni. A szkoda, bo na szybko można wyczarować z nich danie nawet na uroczysty obiad. Polędwiczki nie lubią zbyt długiej obróbki termicznej, potraktujmy je delikatnie, wtedy na pewno będą miękkie:).

opublikowany: 12.09.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 20 min

Składniki:

  • 400g polędwiczki wieprzowej
    250g mrożonego szpinaku
    3 ząbki czosnku
    5 suszonych pomidorów w oleju
    100g tartej mozzarelli
    sól, pieprz
    olej
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone pomidory kroimy, przekładamy na patelnię. Jest w nich olej, nie trzeba więc dolewać go więcej do smażenia. Podsmażamy chwilę, dodajemy czosnek, szpinak, smażymy do odparowania płynów.
  • 2. Polędwiczki kroimy w plastry (grubość około 2cm). Każdy z kawałków rozbijamy dłonią, posypujemy z dwóch solą i pieprzem. Podsmażamy na patelni, na odrobinie oleju po około 1 minucie z każdej strony,
  • 3. Polędwiczki układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Na każdy z kawałków wykładamy szpinak, posypujemy startym serem mozzarella. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: capri capri

polędwiczki zapiekane z serem pleśniowym

Moja propozycja na niedzielny lub wykwintny obiad :)

kategoria: Dania główne polędwica polędwiczki polędwiczki wieprzowe opublikowany: 11.01.2015 | wyświetlono: 3403 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE