Rolada z piersi kurczaka nadziewana mielonym miesem wieprzowym

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Wieloporcjowa potrwa miesna. Swietnie smakuje na zimno jako przystawka oraz na cieplo jako sztuka miesa do obiadu. Na zimno wysmienicie komponuje sie z konfitura z zurawiny. Na goraco z sosem grzybowym , smietanowym, chrzanowym, pieczeniowym, w zasadzie kazdym. Zaleznie od upodoban i smakow.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 podwojna piers z kurczaka
    100ml mleka
    Sol
    Pieprz
    Przyprawa do kurczaka
    Farsz:
    150dag wieprzowego miesa mielonego
    Jajko
    2 lyzki tartego sera (gouda)
    2lyzki bulki tartej
    1/4 sredniej cebuli
    Sol
    Pieprz
    Slodka papryka
    Majeranek

    Do przygotowania:
    Folia spozywacza
    Sznurek

    Do podania:
    Konfitura z zurwiny
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Rolada Roladki Przystawki Przekąski

Rolada z piersi kurczaka nadziewana mielonym miesem wieprzowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladka z piersi kurczaka nadziewana mielonym miesem wieprzowm 1. Piers kurczaka oczyszczamy myjemy, oczyszczamy z blonek. Kroimy na cienkie plastry o jak najwiekszej powierzchni. Przekladamy do miski i zalewamy mlekiem, dzieki temu mieso bedzie delikatniejsze. Odstwiamy na pol godziny. Miedzy czasie mozna przygotowac farsz.
    Mieso mielone umieszczamy w misce.Cebule trzemy na tarce o malych oczkach. Dodajemy do miesa starta cebule, jajko, ser, bulke tarta oraz przyprawy. Wyrabiamy miesna mase do momenty az mieso polaczy sie ze wszystkimi skladnikami.
    Nastawiamy wode w szerokim garnku,3/4 wysokosci garnka.
    3 warstwy foli spozywczej o dlugosci 30cm rozkladamy na blacie.
    Piersi kurczaka wyjmujemy z mleka i osuszamy za pomoca recznika papierowego. Nastepnie mieso ukladamy na plasko na srodku foli na ksztalt prostokata. Przyprawiamy sola pieprzem przyprawa do kuraczka. Na srodku po dlugosci ukladamy mieso mielone. Nakladamy kolejno jedna strone piersi na mieso mielone oraz druga. Zawijamy roladke jak najscislej w folie na ksztalt kielbaski. Sznurkiem zawiazujemy obydwie strony tak aby mieso nie ~plywalo~ w foli. Wkladamy roladkie do gotujacej wody. Gotujemy 30min. Po tym czasie wyjmujemy, czekamy az wystygnie. Wyjmujemy z foli. Kroimy pod ukosem i podajemy z konfitura z zurawiny. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować