Rolada z mielonego ze szpinakiem, szynką i serem

4.48 (184 ocen)

  • 1 godz. 40 min

wspaniała mięsna rolada, jest przepyszna

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 0,5kg mięsa mielonego
    2 jajka
    5 łyżek bułki tartej
    2łyżeczki: ziół prowansalskich, majeranku, tymianku
    sól
    czosnek granulowany
    6 plastrów szynki
    ok. 100g startego żółtego sera
    304 garści liści szpinaku
    100g szynki szwarcwaldzkiej/ serano (lub coś podobnego)
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne

Rolada z mielonego ze szpinakiem, szynką i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1oxnk42 1. Mięso doprawić ziołami prowansalskimi, majerankiem i tymiankiem. Posolić. Wbić jajka i wsypać bułkę, dokładnie wymieszać. Rozwinąć folię aluminiową a na niej rozłożyć mięso (tak by powstał rozwałkowany płat średniej grubości) . Na nim ułożyć szynkę, posypać serem i ułożyć szpinak. Oprószyć czosnkiem i+ solą. Przy pomocy folii zawinąć mięso, tak by folia nie została w środku ! Powstałą roladę odwinąć z folii, "zagnieść" po bokach i na łączeniu, by nic nie "wystawało" ze środka.
    Na kolejnym arkuszu folii ułożyć plastry szynki (serano, szwarcwaldzka,..) położyć na ich skraju mięso i za pomocą folii znów zawijać. By szynka otuliła całą roladę. Pozostawić roladę zawiniętą w folię i piec w piekarniku ok 30min w 180*C . Po tym czasie odwinąć ją z folii i piec w 200*C -220*C przez kolejne 30min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować