Rolada z kurczaka z mięsem mielonym i fasolką szparagową

  • wyświetlono: 385 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Rolada z filetów kurczaka nadziana mięsem mielonym i fasolką szparagową. Pyszna propozycja na rodzinny obiad ale smakuje też na zimno. Taką roladę można podać jako przystawkę na imprezę pod galaretą. Wbrew pozorom nie jest trudna do przygotowania.

Moje profilowe
  • 1 porcje

Składniki

1 rolada około 8 -10 porcji ( plastrów)
500-600 gramów filetów z kurczaka 2 duże
250 gramów mięsa mielonego
3 garście fasolki szparagowej użyłam mrożonej
4 duże plastry boczku wędzonego lub szynki konserwowej
sól
pieprz
jarzynka(opcjonalnie)
duży ząbek czosnku
majeranek
1 łyżka bułki tartej
około 100 ml. zimnej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada z kurczaka z mięsem mielonym i fasolką szparagową

  • 1. Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, jarzynką czosnkiem i majerankiem. Następnie wlać wodę i dodać bulkę tartą. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na bok.
  • Rolada z kurczaka z mięsem mielonym i fasolką szparagową2. Filety z kurczaka umyć osuszyć wyciąć zbędne chrząstki.
    Następnie naciąć filety od dłuższego boku nie przecinając ich do końca.
  • Mięso przyprawić solą i pieprzem opcjonalnie wegetą, rozłożyć po całości plastry boczku i mięso mielone na  środku ułożyć fasolkę szparagową.3. Filety ułożyć na tak zwaną zakładkę. Przykryć folią spożywczą i delikatnie rozbić za pomocą tłuczka jak na tradycyjne kotlety. Zaczynamy rozbijać w miejscu łączenia.
    Można również rozbijać każdy filet osobno następnie złożyć płaty mięsa na zakładkę i w miejscu łączenia delikatnie zbić tłuczkiem aby mięso się "złączyło".
  • Rolada z kurczaka z mięsem mielonym i fasolką szparagową4. Mięso przyprawić solą i pieprzem opcjonalnie wegetą, rozłożyć po całości plastry boczku i mięso mielone na środku ułożyć fasolkę szparagową.
  • Rolada z kurczaka z mięsem mielonym i fasolką szparagową5. Zwijamy roladę zaczynając od dłuższego brzegu. Można wcześniej mięso oprószyć łyżką żelatyny jeżeli chcemy roladę podawać na zimno.
  • Rolada z kurczaka z mięsem mielonym i fasolką szparagową6. Tak przygotowane mięso zawijamy szczelnie w folię aluminiową wysmarowaną olejem lub w papier do pieczenia.
  • Rolada z kurczaka z mięsem mielonym i fasolką szparagową7. Piekarnik nagrzać do 190 stopni.
    Roladę przełożyć do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę.
    Wlać 1 szklankę wrzątku i włożyć do nagrzanego piekarnika.
    Pieczemy około 50 minut.
    Jeżeli chcemy podać roladę na zimno to studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięso mielonefilety z kurczakaświętafasolka szparagowaobiadimprezaprzystawka na zimnorolada z kurczaka

Komentarze

Podobne przepisy

Fasolka szparagowa z kurczakiem

Dodane przez: Kloruś

Fasolka szparagowa z kurczakiem

Delikatny kurczak, mnóstwo fasolki...

Rolada ziemniaczana

Dodane przez: anita176

Rolada ziemniaczana z mięsem mielonym

Doskonała zarówno na ciepło jak...

Makaron z fasolką szparagową i mięsem mielonym

Dodane przez: anik9

Makaron z fasolką szparagową i mielonym

Proste danie, mięsne a jednak...

Krucha rolada z mięsem mielonym i ogórkami

Dodane przez: patunia1987

KRUCHA ROLADA Z MIĘSEM MIELONYM

Szybka propozycja na obiad i nie...

DANIE JEDNOGARNKOWE Z RYŻEM I MIĘSEM MIELONYM

Dodane przez: magdzia44448

DANIE JEDNOGARNKOWE Z RYŻEM I MIĘSEM MIELONYM

Pomysł na pyszny i szybki obiad...

Kurczak z fasolką szparagową

Dodane przez: Marcia66

Kurczak z fasolką szparagową

Delikatny kurczak i fasolka w rozgrzewającym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE