Rolada z mięsem mielonym

  • wyświetlono: 343 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

To pomysł na prosty i szybki obiad lub sytą i ciepłą kolację. Rolada ma fajnie chrupiącą skórkę. Można podać ją z ulubioną sałatką lub sosem czosnkowym.

AnetaJ
  • 1 porcje
  • 1min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto
250 g maki pszennej
120 ml letniej wody
1 jajko
szczypta soli

Farsz
500 g mięsa mielonego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
Mielony kminek
Mielona słodka papryka
Suszona natka pietruszki
Około 100 ml bulionu lub rosołu
sól, pieprz do smaku

mąka do podsypania ciasta
olej
bulion

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada z mięsem mielonym

  • 1. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, dodać dużą szczyptę soli oraz ciepłą wodę, wbić jajko. Ciasto dokładnie wyrobić, musi być gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić, aby „odpoczęło”.
    Przygotować farsz. Do miski przełożyć mięso mielone, dodać startą na drobnych oczkach tarki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem, słodką papryką, dodać posiekaną natkę pietruszki. Dodać też jajko i wyrobić masę. Na końcu wlać bulion (jeśli nie mamy, możemy dodać wodę). Całość dokładnie wyrobić, masa powinna być dość luźna.
    Stolnicę przesypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na prostokąt – ciasto nie może być zbyt grube.
    Na ciasto wyłożyć farsz, zostawiając wzdłuż dłuższego boku 2 cm bez farszu. Ciasto zrolować, brzeg bez farszu posmarować wodą, aby rolada się skleiła. Roladę podzielić na równe części – około 2cm plastry. Każdy delikatnie uformować w okrąg, aby ładnie się prezentowały.
    Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki z dwóch stron na złoty kolor. Podsmażone roladki zalać bulionem tak, aby lekko je przykrył. Roladki można zalać wodą. Całość przykryć przykrywką i dusić na małym ogniu około 20 minut. Podać polane sosem, w którym się dusiły.

Porady

Takie roladki to ciekawa propozycja na obiad lub sytą i ciepłą kolację. Idealnie zastępują tradycyjne pierogi czy kluski z mięsem. Smakiem przypominają lasagne czy właśnie kluseczki z mięsem. Roladki są delikatne i soczyste, pełne smaku. Można podać ją z ulubioną sałatką lub sosem czosnkowym.
Robi się ją szybko i prosto, każdy sobie poradzi. Nie trzeba nic sklejać czy kombinować. Polecam.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

pierogiroladkimięso mielonew kilka chwilroladalasagneciasto na pierogiMój niedzielny obiadprosty przepisdomowe przysmaki

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada z ciasta francuskiego

Dodane przez: emalitowska

Rolada z ciasta francuskiego z mięsem mielonym

Nęci i kusi spróbować potrawy musisz

Knedle z mięsem mielonym

Dodane przez: Jaga85

Knedle z mięsem mielonym

Obiady na bazie ciasta ziemniaczanego...

rolada

Dodane przez: karolina24

rolada z boczku nadziewana mięsem mielonym

przepyszna i aromatyczna;)

Rolada z kurczaka z mięsem mielonym i fasolką szparagową

Dodane przez: Alina Andzia

Rolada z kurczaka z mięsem mielonym i fasolką...

Rolada z filetów kurczaka nadziana...

Rolada schabowa z mięsem mielonym

Dodane przez: czerrrwonaporzeczka

Rolada schabowa z mięsem mielonym, szpinakiem...

Korzystałam z przepisu ze strony...

Rolady wieprzowe nadziane mięsem mielonym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Rolady wieprzowe nadziane mięsem mielonym

Mięso na Kaszubach traktowane było...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE