Rolada z mięsem mielonym

2 (4 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To pomysł na prosty i szybki obiad lub sytą i ciepłą kolację. Rolada ma fajnie chrupiącą skórkę. Można podać ją z ulubioną sałatką lub sosem czosnkowym.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto
    250 g maki pszennej
    120 ml letniej wody
    1 jajko
    szczypta soli

    Farsz
    500 g mięsa mielonego
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 jajko
    Mielony kminek
    Mielona słodka papryka
    Suszona natka pietruszki
    Około 100 ml bulionu lub rosołu
    sól, pieprz do smaku

    mąka do podsypania ciasta
    olej
    bulion
Wystaw ocenę:

2 (4 ocen)

Rolada z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, dodać dużą szczyptę soli oraz ciepłą wodę, wbić jajko. Ciasto dokładnie wyrobić, musi być gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić, aby „odpoczęło”.
    Przygotować farsz. Do miski przełożyć mięso mielone, dodać startą na drobnych oczkach tarki cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kminkiem, słodką papryką, dodać posiekaną natkę pietruszki. Dodać też jajko i wyrobić masę. Na końcu wlać bulion (jeśli nie mamy, możemy dodać wodę). Całość dokładnie wyrobić, masa powinna być dość luźna.
    Stolnicę przesypać mąką, wyłożyć ciasto i rozwałkować na prostokąt – ciasto nie może być zbyt grube.
    Na ciasto wyłożyć farsz, zostawiając wzdłuż dłuższego boku 2 cm bez farszu. Ciasto zrolować, brzeg bez farszu posmarować wodą, aby rolada się skleiła. Roladę podzielić na równe części – około 2cm plastry. Każdy delikatnie uformować w okrąg, aby ładnie się prezentowały.
    Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki z dwóch stron na złoty kolor. Podsmażone roladki zalać bulionem tak, aby lekko je przykrył. Roladki można zalać wodą. Całość przykryć przykrywką i dusić na małym ogniu około 20 minut. Podać polane sosem, w którym się dusiły.

Porady

Takie roladki to ciekawa propozycja na obiad lub sytą i ciepłą kolację. Idealnie zastępują tradycyjne pierogi czy kluski z mięsem. Smakiem przypominają lasagne czy właśnie kluseczki z mięsem. Roladki są delikatne i soczyste, pełne smaku. Można podać ją z ulubioną sałatką lub sosem czosnkowym. Robi się ją szybko i prosto, każdy sobie poradzi. Nie trzeba nic sklejać czy kombinować. Polecam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Lasagne Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować