Tarta z kokosowym kremem i jeżynami

0 (0 ocen)

Kakaowa tarta napełniona po brzegi pysznym kokosowym kremem budyniowym z czekoladowymi akcentami. W zestawieniu ze świeżymi jeżynami smakuje wyjątkowo.

Składniki:

  • CIASTO KRUCHE:
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    100g masła
    1 żółtko
    2 łyżki śmietany
    KREM BUDYNIOWY:
    3 szklanki mleka
    1 1/2 szklanki śmietanki 30%
    1/2 szklanka cukru
    100g wiórków kokosowych
    4 żółtka
    2 łyżki mąki pszennej
    4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    25g czekolady gorzkiej
    2 szklanki jeżyn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Desery z owocami

Tarta z kokosowym kremem i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Razem z zimnym masłem dokładnie posiekać na stolnicy. Dodać żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce i rozwałkować. Nałożyć na formę do tarty (25cm). Nakłuć widelcem lub obciążyć fasolą. Piec w 190*C przez 20min.
  • 2. KREM BUDYNIOWY: od mleka odlać 1/2 szklanki. Resztę wlać do garnka razem z kremówką. Wsypać wiórki kokosowe. Gotować przez 5min od zagotowania. Następnie odcisnąć wiórki na sitku, a mleko przelać z powrotem do garnka. Żółtka utrzeć z cukrem, odlanym mlekiem i mąką. Wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń. Czekoladę posiekać i wsypać na upieczoną tartę. Wylać na to gorący budyń. Przestudzić i na jeszcze ciepły można położyć świeże jeżyny. Tartę przechowywać w lodówce. Smacznego!

Porady

Jeżeli bardzo lubimy wiórki kokosowe możemy je pozostawić w kremie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jeżyny Owoce Wiórki kokosowe

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować