Rolada z owocowym musem

  • wyświetlono: 1218 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 1

Delikatna rolada z musem z mascarpone i owocami: jeżyną, maliną, czerwoną i czarną porzeczką, aronią. Owoce zamrażam latem a zimą je wykorzystuję.

Iwona75
  • 120min

Składniki

Ciasto:
4 jajka, osobno białka i żółtka
1/2 szklanki cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mus owocowy:
200 g mrożonych owoców (maliny, jeżyny, czarna i czerwona porzeczka, aronia)
250 g mascarpone
5 łyżek curku pudru
3-4 łyżeczki żelatyny

Polewa:
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju
3 kostki białej czekolady

Sposób przygotowania przepisu:

Rolada z owocowym musem

  • 1. Ubij białka na sztywno, pod koniec wsyp cukier. Dodawaj pojedynczo żółtka i miskuj. Mąki przesiej i razem z proszkiem do pieczenia wsyp do ubitych jajek, zmiksuj na wolnych obrotach.
  • 2. Piekarnik rozgrzej do 180 st. C (grzanie góra/dół). Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Na całą wielkość blachy wyłóż ciasto, rozprowadź równomiernie. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 10 minut.
  • Zrolowane ciasto3. Przygotuj czystą bawełnianą ściereczkę. Gdy wyłożysz blachę z upieczonym ciastem, należy je natychmiast zrolowac kładąc ściereczkę na cieście i rolując do środka za pomocą papieru. Pozostawić do ostygnięcia.
  • 4. Zamrożone owoce wrzuć do garnuszka i podgrzewaj do momentu ich rozpadnięcia. Potem przetrzyj przez sito. Dodaj cukier puder i zostaw do ostygnięcia.
  • 5. Żelatynę najpierw należy rozmiękczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Potem należy dodać z 2 łyżki gotującej się wody i szybko wymieszać.
  • Mus owocowy z mascarpone6. Mascarpone wrzuć do misy miksera i zmiskuj, dodaj mus z owoców i żelatynę, wymieszaj wszystko porządnie i wstaw na przynajmniej 1-2 godziny do lodówki. Gdyby masa zaczęła tężęć wcześniej, nie należy czekać dłużej tylko posmarować roladę po całej powierzchni i następnie delikatnie zrolować wzdłuż dłuższego boku.
  • Smarowanie rolady musem owocowym7. Ciemną czekoladę rozpuść z łyżką oleju w kąpieli wodnej. Pędzelkiem silikonowym smaruj roladę rozpuszczoną czekoladą. Białą czekoladę posiekaj na drobno i posyp nią roladę. Ciasto najlepiej kroić po całkowitym stężeniu masy i schłodzeniu (do 5 godz. w lodówce).

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieczekoladaurodzinyWielkanocMalinyczarna porzeczkajeżynyimprezaaroniarolada biszkoptowaowoce leśneimieninyczerwona porzeczkaświęta bożego narodzeniarolada owocowa

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada wiśniowa z musem kawowo-czekoladowym

Dodane przez: martynaprzewlocka

Rolada wiśniowa z musem kawowo-czekoladowym

Pyszny deser z wiśniami oraz rozpływającym...

Mus owocowy

Dodane przez: afrodyta

Mus owocowy

Mocno owocowy deser bez dodatku...

słodkie gofry kalafiorowe z owocowym musem

Dodane przez: Ewa Mróz

słodkie gofry kalafiorowe z owocowym musem

Słodkie gofry kalafiorowe z pysznym...

Łaciata rolada z musem śliwkowym.

Dodane przez: anik9

Łaciata rolada z musem śliwkowym.

Ciasto wygląda na skomplikowane,...

Rolada owocowa

Dodane przez: JoannaG

Rolada owocowa

Owocowe ciacho z galaretką typowo...

Mus owocowy z odrobiną słodyczy.

Dodane przez: MagdalenAa

Mus owocowy z odrobiną słodyczy.

Z jednej strony zdrowy, z drugiej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE