Rolada z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rolada: Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy żółtka oraz wodę i ubijamy. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę za pomocą ściereczki. Studzimy.
2.Krem: serek mieszamy z cukrem pudrem. Jeżyny rozgniatamy widelcem i lekko odsączamy z soku. Dodajemy jeżyny i lekko mieszamy.
3.Roladę rozwijamy. Nakładamy krem. Zwijamy. Roladę wstawiamy do stężenia do lodówki.
4.Bita śmietana: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i ponownie ubijamy. Dodajemy sok z jeżyn i ubijamy. Bitą śmietanę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy rozetki na roladzie.
5.Dekoracja: Roladę dekorujemy listami melisy i jeżynami. Gotowe!
Komentarze